Nieuws Actueel

Kredietwaardigheid Shell verlaagd

Van onze redactie 2 februari 2016

Shelldoek1065

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft maandag de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell verlaagd en waarschuwt dat de rating nog verder omlaag kan.

De beoordeling van de kredietwaardigheid van Shell bij S&P zakte van AA naar A+, met een zogeheten negatieve outlook. Dat betekent dat een verdere verlaging van de rating eenmogelijkheid is. Shell heeft veel last van de sterk gedaalde olieprijzen.

Vorige maand liet het Brits-Nederlandse concern nog weten dat de winst in het vierde kwartaal van 2015 waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan een jaar eerder. S&P maakte verder bekend dat het Britse oliebedrijf BP, het Spaanse Repsol, het Noorse Statoil, het Italiaanse Eni en het Franse Total op CreditWatch Negative zijn gezet, wat betekent dat ook zij een verlaging van de kredietwaardigheid aan hun broek kunnen krijgen.

Eerder op de dag werd door Standard & Poor’s al gemeld dat de kredietwaardigheid van mijnbouwgigant BHP Billiton is verlaagd van A+ naar A. Ook BHP werd gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid verder kan worden verlaagd, net als die van zijn branchegenoot Rio Tinto. Mijnbouwers hebben te kampen met de sterk gedaalde prijzen van grondstoffen.