ActueelE-commerce

Kritiek op platformbedrijven als Thuisbezorgd, Amazon en Booking: 'Deze marktmachten zijn te groot geworden'

Flitsbezorgdiensten zijn medeverantwoordelijk voor het slechte imago van de platformbedrijven. Foto: Archief
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

NielsMeijssen is de trotse oprichter van Moonback, de nu nog piepkleine concurrentvan hotelboekingssite Booking.com. Meijssen begon ooit op LinkedIn, waar hij zijnverbazing uitsprak over de staatssteun die Booking ontving in het eerstecoronajaar. Met financiële steun ‘van de crowd’ bouwt hij nu aan eenalternatieve boekingssite ‘met een hoge gunfactor’. Moonback is inmiddelsactief in een aantal Europese steden.

Hijsnapt drommels goed waarom platformbedrijven als Thuisbezorgd, Amazone, Airbnb,of Zalando in de schijnwerpers staan. ,,Het zijn enorme marktmachten geworden,naar mijn mening te groot", zegt Meijssen. ,,Ze maken daar misbruik van. Helaas loopt Europesewetgeving, die nu in de maak is, achter op ontwikkelingen in deplatformeconomie.”

Meijssen wordt gevraagd ook eerlijke thuisbezorger op te zetten

Degeestelijk vader van Moonback ziet het fout gaan met platformbedrijven als deoprichters ze verkopen aan investeerders en deze een paar jaar later weerdoorschuiven naar een ander venture capital fonds. ,,Zo’n platform begint met eendigitale innovatie, daar ben ik blij mee. Maar daarna gaat het fout. Het gaatdan alleen nog om de optimalisatie, om zo de winst op te schroeven. Om die redenhebben wij gekozen voor een speciale juridische structuur, waardoor dat bijMoonback nooit zal kunnen plaatsvinden.”

Lees verder onder de advertentie

Vanuitde markt wordt Meijssen weleens gevraagd of hij ook een bedrijf gaat optuigendat de ‘eerlijke’ concurrent wordt van Thuisbezorgd. ,,Mijn missie is omMoonback sociaal en menselijk te maken. Ik zou dat ook graag willen doen inbestellen van maaltijden, maar ik focus mij nu geheel op Moonback.”

Lees ook: Gezocht: ‘Dragons’ om Moonback naar minimaal twee miljoen te helpen

Thuisbezorgd zorgt ook voor reclame en marketing

Econoom Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, begrijpt het rumoer vanhorecaondernemers over de fee van 15 procent niet. Afgelopen week deed Ali Badrvan de The Ribman in Hengelo daar bij De Ondernemer zijn beklag over.

Lees verder onder de advertentie

Molenaar:,,Thuisbezorgd doet voor dat percentage reclame en marketing, geen sores dus.Natuurlijk kan een horecaondernemer ervoor kiezen zijn maaltijden niet viaThuisbezorgd te verkopen, maar dan moet hij iemand in dienst gaan nemen die datwerk gaat doen. Hoe komt hij anders aan klanten. Daar komt bij dat veelhorecaondernemers geen database hebben bijgehouden met daarin al hun klanten ende bestellingen die ze ooit gedaan hebben.”

Flitsbezorgdiensten zijn debet aan het slechte imago van de platformbedrijven. Zij openen in wijken darkstores en zorgen daar voor overlast

Hoogleraar Cor Molenaar

Flitsbezorgers debet aan slecht imago platformbedrijven

Molenaarvindt het woord platformeconomie inmiddels een containerbegrip geworden.,,Met name in politiek Den Haag wordt alles op een hoop gesmeten. Ze hebben daarde kennis niet. Amazon, bol.com en Alibaba zijn zogenoemde aggregators.Het zijn digitale warenhuizen die producten verkopen van derden. Verkopersbetalen over een gesloten verkoopdeal zo’n 15 procent commissie aan deaggregator. Het andere deel van de platformeconomie noem ik bemiddelaars. Daarschaar ik bijvoorbeeld Thuisbezorgd, Booking.com en Airbnb onder. Zij brengenklanten (horeca/hotel/appartement) naar de consument die eten wil bestellen ofeen hotel ergens wil boeken.”

Volgens Molenaar zijn de flitsbezorgdiensten debet aan het slechte imago van de platformbedrijven. ,,Zij openen in wijken darkstores en zorgen daar voor overlast bij het laden en lossen en met bezorgscooters die de weg blokkeren. Maar ook hoe bestellers worden betaald en onder welke condities ze moeten werken. Het zorgt voor een negatief sentiment.”

Lees verder onder de advertentie
Cor Molenaar

Consument gaat niet snel van Thuisbezorgd, Booking of Amazone af

Demedia schrijven met regelmaat over de minder goede klanten van deplatformeconomie. Afgelopen donderdagochtend werd tijdens het zzp-debat in deTweede Kamer harde noten gekraakt over de marktmacht van deze giganten. Toch blijft de consument volop winkelen en bestellen bij de platformgiganten.

ConsumentenpsycholoogPatrick Wessels snapt het wel. Hij verklaart dat gedrag aan de hand van hetTriade-model. Volgens hem schept Thuisbezorgd de gelegenheid: het isingewikkelder om voor elk restaurant een eigen bestelsite te kennen en zodirect te bestellen dan via een enkele app van Thuisbezorgd. ,,Het model is eendriehoek met op de punten motivatie, capaciteit en gelegenheid. Motivatie encapaciteit hebben betrekking op de koper zelf, gelegenheid heeft betrekking opde omstandigheden waarin de persoon verkeert. De punten motivatie en capaciteitkan de consument zelf oppakken door een alternatief te zoeken voor zo’nplatformgigant. Maar de consument doet het niet, omdat de 'gelegenheid' geengoed alternatief is. Thuisbezorgd is een platform waarop alles valt te regelen.De wereld om ons heen is ingericht op gemak en het is niet simpel dat teveranderen.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 'Vliegtickets mogen twee keer zo duur worden': de (on)zin van dit soort onderzoeken

Wessels ziet wel in de toekomst een reactie komen op deze ontwikkeling en haalt de fysieke winkelstraat erbij. ,,Je ziet dat winkelstraten niet meer sec worden gedomineerd door die grote ketens. Langzaam zie je die verdwijnen, er komen boetiekjes in en de groenteboer komt erbij. Je ziet dat die straten weer levendiger worden. Dit gaat over vijf tot tien jaar ook gebeuren bij de platformeconomie. De consument wil uit gevoel van eerlijkheid best bij dat kleinere (lokale) platformbedrijf bestellen of boeken. Alleen dat gedrag aanpassen doen we niet snel.”