Nieuws Actueel

Kritiek op schenken van alcohol in winkels

Het schenken van wijn of andere drankjes in winkels kan tot alcoholverslaving leiden. Verslavingsinstelling Tactus is bezorgd over de 'normalisering' van alcoholgebruik. Lector verslavingspreventie Rob Bovens van Hogeschool Windesheim in Zwolle luidt zelfs de noodklok, meldt De Stentor.

INGRID WILLEMS 8 juni 2016

Wijnglas stock

De weerstand tegen de proef in gemeenten waarbij het is toegestaan om bijvoorbeeld bij de kapper of in een boekwinkel een wijntje te kunnen aanbieden, groeit.

Bovens ziet de ontwikkelingen vanuit gezondheids- en verslavingsperspectief met lede ogen aan. "Kennelijk is alcohol een lokmiddel. Aan alcohol verdient de supermarkt niet veel, maar de drank dient als lokmiddel om meer nootjes of kaas te verkopen. En nu moet - zwart-wit gezegd - de binnenstad ook nog eens worden opgepimpt met alcohol.

BeleidDe overheid voert diverse campagnes over het gevaar van alcohol voor de hersenen van jongeren, maar tegelijkertijd kan moeder in een kinderkledingzaak een wijntje drinken. Dat staat zo haaks op het beleid. Je kan uittekenen waar dit toe leidt. Het wordt alleen maar meer en meer. Straks kun je overal alcohol krijgen, met grotere kansen op verslaving." Ook de regionale verslavingsinstelling Tactus maakt zich zorgen. De pilot staat volgens woordvoerder Sjoerd van der Wal haaks op de tijdgeest. "Verschillende partijen, waaronder gemeenten, doen al jaren hun best de beschikbaarheid van alcohol terug te dringen."

BelevingDe Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil meer beleving in winkelsteden bieden en begon daarom een proef waarbij het bijvoorbeeld aan kappers en boekwinkels is toegestaan om alcohol te verkopen en nuttigen. Officieel wordt gesproken van bluring: mengvormen tussen retail (winkels) en horeca. Inmiddels staat de teller op 46 deelnemende gemeenten.