Nieuws Actueel

KVK: forse stijging faillissementen onder mkb'ers in november

Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard in de maand november ligt fors hoger dan een jaar eerder. Volgens een maandrapport van de Kamer van Koophandel (KVK) neemt met name het aantal faillissementen onder mkb’ers nog altijd toe. De beveiligingsbranche daarentegen, groeide in een jaar tijd gestaag door.

ANP 8 december 2022

Failliet leegverkoop

Foto: ANP.

In totaal gingen in november 176 bedrijven failliet, tegen 124 een jaar eerder. Daarmee ligt het aantal faillissementen wel 5 procent lager dan in oktober, al stijgt het aantal faillissementen onder mkb-bedrijven al sinds augustus. In tegenstelling tot het aantal failliete zzp-bedrijven, dat stabiel bleef.

Joris Knopen, hoogleraar aan de Tilburg University, legt in een toelichting uit dat zzp’ers lage vaste kosten hebben. ,,Ze hebben bijvoorbeeld geen bedrijfspand of voorraden en per definitie geen personeel. Zzp’ers gaan daarom zelden failliet. In het mkb is de situatie duidelijk anders en de kwetsbaarheid dus groter."

Lees ook: Vele mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

Beveiligingsbranche floreert

Een sector die juist floreert volgens de KVK is de beveiligingsbranche. Sinds vorig jaar steeg het aantal particuliere beveiligingsbedrijven van 6528 naar 9224. Die stijging komt onder andere doordat in november dit jaar het aantal stoppers vrijwel gelijk bleef, maar het aantal startende bedrijven verdubbelde op jaarbasis.

Er zou met name behoefte aan beveiliging zijn op bouwplaatsen en bij evenementen, aldus de KVK. Ook neemt de vraag naar beveiligers toe bij asielzoekerscentra en in de geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: CBS: aantal faillissementen neemt verder toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws