Nieuws Actueel

Kwaliteit als way of life in de varkensstal

De beste. Minder wil Martin van de Peut (54) niet zijn. Daar wijkt bijna alles voor. De stallen worden bewaakt als operatiekamers in een ziekenhuis en alles, maar dan ook echt alles, wordt strak geregisseerd.

Jolanda de Kruyf | Foto: Freddy Schinkel 21 juni 2016

Peut boer varkensboer polder flevoland

Die ambitie verklaart de terughoudendheid van Martin van de Peut. Hij is een bezield gastheer en een ondernemer met visie, maar niet een die zijn bezoek gezellig keuvelend rondleidt in het stallencomplex in Marknesse. Daar zijn drieduizend beren, zeugen, gelten en biggen onder geavanceerde condities gehuisvest, maar je ziet nooit een varken van dichtbij. Dit is geen knuffelboerderij. Hier wordt topsport bedreven. "We moeten strikt zijn", zegt Martin. "Alleen zo maken we het verschil. Ziektes kunnen we ons niet veroorloven."

Eigen standaardDat betekent: zelf de regie houden. "Alles gaat op onze manier. Wij bepalen onze eigen standaard, alleen zo kunnen we ons in deze branche bovenmaats kwalificeren."

Way of lifeIn het kernfokbedrijf in de polder, is genetische kwaliteit produceren voor Topigs Norsvin een way of life geworden. Martin en echtgenote Harma begonnen in 2005 op deze leest. Bewust in een varkensarm gebied, waar zelfs geen vrachtwagens met varkens langsrijden. Ze werken op SPF-niveau: Specific Pathogen Free, ofwel vrij van specifieke ziektekiemen. Gezond produceren begint met absolute hygiëne. Met een douche- en kledingprotocol.

Eén secondeNiets naar binnen dat niet eerst ontsmet is. "Al ben je maar één seconde buiten geweest, dan ga je opnieuw onder de douche, en alle kleding gaat weer in de kookwas.'' Overdreven? "Je loopt toch ook niet zomaar een steriele operatiekamer binnen? Besmetting ligt gemakkelijk op de loer, de consequenties zijn enorm."

Eigen mengvoerWie bedenkt dat Van de Peut jaarlijks 500 tot 600 topberen fokt voor heel Europa, begrijpt de waakzaamheid. Op dit niveau kunnen ze geen steken laten vallen. Reden dat Martin al sinds 2010 zijn eigen mengvoer maakt.

TransportVijf jaar geleden ontwikkelde de ondernemer ook zijn eigen transport. "Gefilterd, kiemvrij." De vrachtwagen is geventileerd, de temperatuur constant. "Nooit te koud of te warm. De dieren komen superfit aan, hebben geen stress onderweg." Het zal niemand verbazen: Martin van de Peut chauffeert ook nog het liefste zelf. "Zo houd ik het klantcontact en kan ik onze filosofie goed overbrengen."

ZonnepanelenDeze maand vinden 1700 zonnepanelen hun weg naar het bedrijfsdak ('dan zijn we meteen CO2- neutraal') en later dit jaar staat de inrichting van een eigen reinigings- en ontsmettingsplaats op de planning. Want ook hier geldt: geen enkel risico. "Als je iets wilt bereiken, kun je geen concessies doen", zegt Martin. "Het gaat ons er niet om de goedkoopste te zijn. Wél de beste."

vandepeutspfvarkens.nl