Nieuws Actueel

Kwaliteitsburger is hype

Het is een hype die is komen overwaaien uit Amerika: de 'kwaliteitsburger'. Niks geen vette en snelle hap, maar een ambachtelijke hamburger waar aandacht aan is besteed, bericht het AD.

Tosca de Jong | Foto: Ruud Voest 22 februari 2016

Kwaliteitsburger Utrecht

Meneer Smakers, de eerste burgerbar van Utrecht en de tweede van Nederland, heeft er sinds kort een derde locatie bij aan de Oudegracht.

De mannen achter het Utrechtse concept Meneer Smakers liepen toevallig tegen het nieuwe pand aan. "Het is niet dat we de hele stad willen overnemen. Maar omdat wij een echt Utrechts product hebben, is het wel te gek als iedereen ons kent", zegt Huub van de Vecht (33).

En Utrechts is het zeker, de burgers van Smakers stonden in november 2012 voor het eerst op de kaart in de Nobelstraat.

"We werden door vrienden voor gek verklaard dat we in dat gekke pandje kropen. Ze vonden het veel te klein. Maar dat was precies wat we wilden. Het maakt het knus en huiselijk, klanten kunnen letterlijk de keuken inkijken. Dat is op de nieuwe locatie ook zo", zegt Paul van de Vecht (31).

VegetarischEen kleine twee jaar later volgde de locatie aan de Twijnstraat. Bij Smakers heb je als vegetariër en zelfs als veganist niets te klagen. "De Tante Connie, onze geitenkaasburger doet het erg goed. 30 procent van de burgers die we maken is vegetarisch of veganistisch."

De menukaart is op de drie locaties precies hetzelfde. "Het type klant verschilt wel. Aan de Nobelstraat zien we veel toeristen en buitenlandse studenten. Die vertellen het elkaar door. We krijgen wel eens briefjes toegestopt dat ze zo lekker gegeten hebben."

Aan de Oudegracht verwachten ze meer dagjesmensen. "Als je in Utrecht bent om te shoppen, sla je niet af naar de Nobelstraat, dat ligt wat uit de loop."

BurgertrendDe Utrechtse Elger van der Wel (29), burgerliefhebber en blogger van vrijdagburgerdag.nl, weet precies waar je in Utrecht moet zijn voor een goede burger. "De 'burgertrend' is goed vertegenwoordigd in Utrecht. Dat is in andere grote steden wel anders. Beers en Barrels, ook aan de Oudegracht, is leuk om met een grote groep naar toe te gaan. En je date kun je gerust meenemen naar Pickles aan de Drieharingstraat. Daar zit ik zelf altijd op kerstavond. Maar Meneers Smakers blijft mijn favoriet. De smaken die zij hebben, zoals een 'topping' van oude kaas, heb je nergens anders."