Nieuws Actueel

'Kweker gebaat bij zonne-akker en tropisch kamperen'

Ellen Verhaar | Foto: ANP 29 januari 2016

Bloemen Akkerbouw Duurzaam 1065 2

Tropisch kamperen in een kas in Roelofarendsveen. Zonne-akkers waarop energie wordt opgewekt om gezamenlijke koelcellen te laten draaien. Een showkas waar kwekers, exporteurs en klanten elkaar treffen, aldus het AD.

André Rotteveel van LTO Noord Projecten heeft een scala aan ideeën gepresenteerd voor het tuinbouwgebied aan de Flora- en Geestweg in Roelofarendsveen aan de kwekers die daar actief zijn. Die moeten voorkomen dat het verouderde tuinbouwgebied 'in het moeras verdwijnt', zoals voorzitter Theo Akerboom van Platform Tuinbouw Veenstreek dat omschrijft. Het platform heeft LTO Noord Projecten opdracht gegeven voor het onderzoek. De ideeën worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Niche-productenVolgens Rotteveel kunnen de kwekers in het gebied zich het best richten op bijzondere, kleinschalig geteelde, bloemen en planten, de zogenoemde 'niche-producten'. "Daar is in binnen- en buitenland veel vraag naar," aldus onderzoeker Rotteveel.

Die specialiteiten zouden in een showkas kunnen worden gepresenteerd. Zo'n kas zou een ideale leeromgeving kunnen zijn voor kwekers en hun opvolgers. "Wellicht ontstaat dan een instroom van jonge kwekers buiten de eigen familie," aldus Rotteveel.

GrondbankDaarnaast moet er ook een grondbank komen waaraan kwekers die hun bedrijf beëindingen hun grond tegen marktwaarde kunnen verkopen. Tuinbouwbedrijven die willen uitbreiden, kunnen daar terecht. Op incourante stukken kunnen zonneparken worden ingericht.

Zorgkwekerijen en recreatie bieden volgens Rotteveel kansen voor het gebied. Bij recreatie denkt hij aan 'tropisch kamperen in de bush. Dat wil zeggen oude kassen ombouwen tot tropisch belevingscentrum met kampeer- en vismogelijkheden.'

TerughoudendKwekers hebben vooralsnog terughoudend gereageerd op de veelheid aan plannen. "Ik heb mijn leven lang allerlei kleinschalige producten geteeld, maar je kreeg er niks voor," aldus een kweker.