Nieuws Actueel

Kwekerij weer op orde dankzij hulp van coaches

Jasper Helmantel, mede-eigenaar van kwekerij Cruydt-Hoeck, ontdekte dat zelfs Steve Jobs en Richard Branson zakelijk weleens tegen problemen aanliepen, die zij deels hadden overwonnen met een coach. ,,Dat was bemoedigend’’, lacht hij. In 2015 kwam Helmantel zelf in contact met meerdere coaches.

René Bogaarts 8 augustus 2017

Cruydthoeck

Helmantel en zijn vrouw runnen samen Cruydt-Hoeck, een kwekerij van inheemse wildeplanten­zaden. Toen zij het bedrijf tien jaar geleden overnamen, was het een gerespecteerd maar ingedut bedrijf: e-mail werd niet gebruikt en aan een website had niemand gedacht. Er kwam snel nieuw leven in, maar met de groei kwamen de problemen, want geen van beiden bleek genoeg kennis te hebben op het gebied van bedrijfsvoering.

Delegeren kun je leren

,,Ik kon bijvoorbeeld niet delegeren. Op zaterdagavonden deed ik het werk van medewerkers die daarvoor werden betaald’’, vertelt Helmantel. ,,Verder wist ik precies waar ik naartoe wilde met het bedrijf, maar lukte het me niet om dit goed aan mijn medewerkers uit te leggen.

Lees ook: Nlgroeit: Ondernemers coachen ondernemers

En als iemand niet goed functioneerde, durfde ik er niets van te zeggen. De bedrijvencoaches van PerspeXo hebben me daarbij echt geholpen.’’ Cruydt-Hoeck – met 15 medewerkers en 25 tijdens de zomermaanden – heeft een omzet van ruim negen ton.

Volgens Helmantel is het bedrijf intussen zeer winstgevend. ,,Het werk van de coaches bestond uit inventariseren, het begeleiden van de noodzakelijke reorganisatie en een tijdlang de vinger aan de pols houden. ,,Nu snap ik hoe het werkt. Voorlopig denk ik geen intensieve hulp meer nodig te hebben. Wel blijf ik me oriënteren, want met ondernemen is elke stap een nieuwe uitdaging.’’

Investering in jezelf

De exacte kosten van de coaches kent Helmantel niet uit zijn hoofd. ,,Maar het bedrag ligt tussen de 10.000 en 20.000 euro’’, vertelt hij. ,,Misschien is het maar goed dat ik die kosten van tevoren niet helemaal had voorzien.

Het is lastig om te bepalen wat het mij en het bedrijf heeft opgeleverd. Ondernemerschap moet vooral in je ziten. Maar de coaches hebben mij wel een duwtje in de rug gegeven en een spiegel voorgehouden.’’

De coaches hielden mij een spiegel voor

Jasper Helmantel