Nieuws Actueel

Modewereld zweert bij Westlandse bloemen

Tuinders zijn klaar voor de catwalk. De modewereld zweert namelijk bij 'onze' bloemen. Dat schrijft het AD.

Annelou Izeren | Foto: Jacques Zorgman 16 augustus 2016

Kwekers op de catwalk 1065

Laat de naam 'september' vallen en het hart van een modeliefhebber gaat harder kloppen. September is de maand waarin het nieuwe modejaar ingeluid wordt met dikke, glanzende magazines en een rits aan Fashion Weeks in steden als Londen, Parijs, Milaan en New York.

Steeds vaker maken Westlandse kwekers ook deel uit van deze drukke tijd in de wereld van haute couture. Hun bloemen vinden gretig aftrek bij grootheden als Karl Lagerfeld en Donatella Versace.

,,Wat Versace met onze bloemen heeft gedaan, is voor mij wel een hoogtepuntje te noemen", zegt Steef van Adrichem van Anco Pure Vanda. Hij doelt op een glazen catwalk die Versace een jaar geleden gebruikte bij het showen van haar laatste herfst/wintercollectie. Onder het glas waren duizenden Wateringse vanda's te zien en op het glas klikten de hakken aan de voeten van topmodel Doutzen Kroes. ,,Zoiets vervult je als kweker met trots. Het doet je imago natuurlijk ook goed."

ModellenDat beaamt Maarten Huisman, van Sion Orchids. De orchideeën van dit Lierse bedrijf waren eerder al te zien bij bijvoorbeeld een show van Christian Dior. De modellen liepen daar onder een dak van witte Sion orchideeën. ,,Ga er maar van uit dat zulke klussen negen van de tien keer op sponsorbasis geregeld worden. Je moet het daarom ook wel zien als een onderdeel van je marketingplan. Echt verdienen doen wij er namelijk niet aan. Zulke klussen maken je bloem wel bijzonder populair omdat er op een evenement als een modeshow veel foto's gemaakt worden, die in bladen worden gepubliceerd en die op sociale media terechtkomen. Dat is natuurlijk wenselijk."

Vooral voor kwekers die de zinnen hebben gezet op het luxesegment: dure hotels, grote feesten en de internationale modeshows zoals die komende maanden in verschillende steden te zien zijn. Van Adrichem en zijn zakelijk partner Ed Opperheel kiezen bewust voor een bijdrage aan de modewereld. ,,Je aanwezigheid op die catwalks helpt bij de branding van je naam. Grote namen als die van Monique Collignon en Versace bieden je een groot podium. Daarom werken we daar graag aan mee." Maar er zijn grenzen voor de ondernemers. Zo schijnt modehuis Chanel zelfs een forse toelage te vragen van leveranciers die deel willen uitmaken van hun vorm van kunst. Van Adrichem: ,,Dat gaat me te ver."

StressWant al betaalt een haute couture-klus doorgaans redelijk goed (de orders voor één evenement zijn vaak groot), er komt wel veel stress bij kijken. Van Adrichem: ,,Ik ben zelf een creatieveling, dus ik kan me enigszins verplaatsen in de geest van een ontwerper of stylist. Die denken anders. Ze willen een specifieke en soms onmogelijke kleur en ze weten vaak pas kort van tevoren hoe ze het precies willen hebben. Vandaar dat nu ook nog geen enkele kweker in Westland kan vertellen of zijn of haar bloemen bij een modeshow in september te zien zijn. Daarbij kan het zomaar voorkomen dat ze een uur voordat de bloemen onze kwekerij verlaten hun complete order aanpassen. Veel tuinders zouden zuchten, boos worden misschien zelfs. Ik niet. Ik snap hen wel. Als je je flexibel blijft opstellen, dan red je het wel in de harde modewereld."