Nieuws Actueel

Kwekers zetten alle zeilen bij voor Valentijnsdag

Met een bos dieprode rozen uit De Lier toont een man zijn passie voor een vrouw. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw legt Valentijnsdag het Westland geen windeieren, zo schrijft het AD. ,,Een roos brengt nu het drievoudige op.’’

Nicolette van der Werff | Foto: Nico Schouten 14 februari 2017

Rozen 1065

Aad Fransen uit De Lier kweekt sinds de jaren tachtig rozen. In zijn beginjaren merkte hij nog niet zoveel van Valentijnsdag. Van een flinke omzetverhoging was nog geen sprake. ,,Valentijnsdag is een Angelsaksische traditie die volgens mij hier pas in de jaren negentig echt in zwang begon te raken", herinnert de rozenkweker zich.

Toen hij nog gele, oranje, en roze rozen kweekte, ging de veertiende februari eigenlijk aan hem voorbij. Niet alleen omdat hij al jaren gelukkig getrouwd was, maar vooral omdat het op de dag van de liefde slechts draait om maar één type bloem. Tulpen zijn mooi, orchideeën zijn bijzonder en met een gemengd boeket is iedereen blij, maar alleen met een bos dieprode rozen toont een man op Valentijnsdag zijn passie en zijn liefde voor een vrouw.

Valentijnsdag zoals we het nu kennen, is een trend uit Amerika. De naam wordt ontleend aan de twee christelijke martelaren genaamd Valentinus.

Verrassing

In 2004 stapte Aad over van roze, gele en oranje rozen naar alleen nog maar rode rozen en dat heeft hij geweten. ,,Het was een aangename verrassing'', zegt de nuchtere vader van vier kinderen over zijn eerste Valentijnsdag als kweker van rode rozen. ,,In de week voor Valentijn moeten we alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen", zegt hij. ,,We verkopen de week voor de veertiende februari twintig procent meer rozen dan in de weken daarvoor of daarna." ,,En een roos brengt in deze week ongeveer het drievoudige op'', vult dochter Ramona (28) aan. Sinds vijf jaar werkt ze met haar vader in het bedrijf dat zeven dagen in de week, twee keer per dag, rozen knipt voor consumenten in heel Europa. ,,We kweken rozen met passie."

Maar toch blijft de rozenhandel iets dat anoniem is. Want die zorgvuldig gekweekte en verpakte bloemen komen via de veiling uiteindelijk bij een voor ons totaal onbekende Scandinavische of Duitse mevrouw op tafel te staan. ,,Mijn vader vond dat prima, maar ik vind het leuker om iets dichter bij de consument te staan en een beetje een idee te krijgen wat er met onze rozen gebeurt.''

Webshop

Die wens ging in vervulling met de opening van een webshop. Bij bloomingnotes.nl, waarvan het kloppend hart zich bevindt in een grote schuur tussen het woonhuis en de hypermoderne rozenkwekerij aan het Sint Aechtenland in De Lier, worden persoonlijke teksten op rozen gedrukt. 'Karin, wil je met me trouwen?', 'Ik hou van jou' en 'Mam, het spijt me' staat in witte letters te lezen op rode rozen die in een emmer op de werktafel staan te wachten op verzending. De rozen worden stuk voor stuk bedrukt, verpakt in een rode of witte kartonnen doos met doorkijkplastic en de volgende dag bij de ontvanger thuis bezorgd.

,,Het is soms ontroerend om te lezen hoe mensen elkaar een hart onder de riem steken of hoe verliefden hun gevoelens tonen", zegt Ramona. Een eenvoudige boodschap als 'Ik hou van jou', 'Nieuwe woning veel geluk' of 'Thank you' wordt voor 9,99 euro op een rode roos bij iemand thuis bezorgd. Ingewikkelder berichten kunnen ook. Zelfs logo's worden op rozen gedrukt. Voor deze verzoeken worden aparte stempels gemaakt die 15 euro kosten. ,,Die kosten blijken niet onoverkomelijk te zijn voor jong verliefden die vandaag een bijzonder liefdesbericht uit De Lier laten bezorgen. Ramona heeft versterking in de webshop moeten regelen om niemand teleur te hoeven stellen. ,,Het is hard doorwerken maar we vinden het hartstikke leuk."

Verkering

Aad is trouwens al decennia gelukkig getrouwd en ook Ramona heeft vaste verkering. Haar vriend, die in Rotterdam bij de haven werkt, nam alleen de eerste keer een bos rozen voor haar mee. ,,Toen we elkaar beter leerden kennen is hij daarmee gestopt'', zegt Ramona met een lach, te midden van duizenden rozen die klaar staan voor transport naar de veiling. Behalve Aad en Ramona werken er nog 55 mensen in de kwekerij.

Is er weleens romantiek tussen de rozen? ,,Romantiek?" Pas na heel lang nadenken, en met wat hulp van zijn dochter, weet de rozenkweker een stel te noemen dat elkaar op de werkvloer leerde kennen. Ze werken er nog steeds. ,,Bedoel je dat met romantiek?" vraagt de nuchtere Westlandse kweker.