Nieuws Actueel

Landal en Roompot willen parken afstoten voor akkoord fusie ACM

De uitbaters van vakantieparken Landal GreenParks en Roompot zijn bereid 34 Nederlandse parken in het aanbod af te stoten om zo goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie van de ACM, stelde een woordvoerder van Roompot. De ACM wil dat de parken worden afgestoten om zo te voorkomen dat Roompot en Landal een te sterke marktpositie in Nederland krijgen waardoor ze de prijzen kunnen verhogen.

ANP 13 oktober 2022

ANP131022265 1

Foto: ANP.

De overname van Landal door Roompot werd in juni vorig jaar aangekondigd. Landal GreenParks heeft ruim honderd vakantieparken in onder meer België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. Het aanbod bij Roompot bestaat uit meer dan tweehonderd parken en vakantielocaties in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Bij de twee bedrijven samen werken ruim 5000 mensen.

'Een te sterke speler'

De woordvoerder van Roompot zegt dat de ACM ondanks vele overlegmomenten er nog steeds van overtuigd is dat door de samensmelting een te sterke speler ontstaat. De twee bedrijven zijn ook groot in dienstverlening aan parken die niet in hun bezit zijn. Daarvoor verzorgen ze bijvoorbeeld de boekingen of de marketing, maar ook het beheer. Ook voor deze diensten kijkt de toezichthouder of de combinatie van Roompot en Landal andere parken op kosten jaagt.

Zoektocht naar mogelijke kopers begint spoedig

Volgens de zegsman moet voor de 34 parken 'een sterke, gekende, vertrouwde en betrouwbare nieuwe eigenaar worden gevonden die in hun toekomst wil investeren voor de lange termijn'. De zoektocht naar mogelijke kopers begint spoedig. De partijen zeggen deze verkoop zo snel mogelijk te willen afronden zodat de overname van Landal door Roompot vlug klaar is.

De Europese Commissie is in april al akkoord gegaan met de fusie. Daarbij keek de commissie naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie buiten Nederland. Uit dat onderzoek zijn geen mededingingsbezwaren naar voren gekomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws