Nieuws Actueel
'Langer open? Dan ook meer klachten van de buurman'
Pas de kroeg uit als de zon zich laat zien en de vogeltjes beginnen te fluiten. Dat kan nu nog op te weinig plekken in Den Haag, meent de lokale politiek. De gemeenteraad wil cafés in de hofstad daarom nog dit jaar de vrijheid geven om zélf te beslissen wanneer de deuren dicht gaan. De reacties zijn wisselend, bericht het AD.

Niet meer alleen de kroegen en cafés in de vijf uitgaanskernen - Spui, Grote Markt, Buitenhof, Plein en de boulevard van Scheveningen - ook andere feestgelegenheden moeten straks zelf kunnen beslissen wanneer de tent dichtgaat. De lokale politiek is klaar met het strenge beleid dat nu nog geldt voor uitgaansgelegenheden net buiten die kernen, waar de meeste gelegenheden om 02.00 uur dicht moeten. Een meerderheid van de raad wil dat nog dit jaar bij wijze van proef meer plekken in de binnenstad geopend kunnen zijn tot het ochtendgloren. Het stadsbestuur doet daar momenteel onderzoek naar.
Maarten Hinloopen, eigenaar van bijna alle kroegen op de Grote Markt én voorzitter van Koninklijke Horeca Den Haag, heeft zijn twijfels bij het initiatief. Voor zijn kroegen heeft de gemeente de openingstijden langer geleden al vrijgegeven.
IsolatieToch sluit de horecabaas zijn tenten steevast om 02.30 uur. "De politiek is destijds 'vergeten' aan de bewoners te melden dat onze kroegen tot diep in de nacht open mochten. Laat staan dat er extra maatregelen zijn getroffen wat betreft geluidsnormen en isolatie. Als we doorgaan tot na half drie, hebben omwonenden daar last van." Hinloopen is bang dat een soepelere regelgeving in andere uitgaansgebieden straks tot meer conflicten tussen ondernemers en omwonenden zal leiden. ,,Hoe langer je je zaak open houdt, des te meer klachten je krijgt van de buren", aldus Hinloopen.
Directeur van feestcafé Rootz, Patrick van Aller, maakt met zijn zaak in de Grote Marktstraat al jaren wél flink gebruik van zijn nachtvergunning. Vijf dagen per week zijn de deuren van zijn tent tot in de vroege uurtjes geopend. En dat zouden meer zaken moeten doen, vindt hij. Want pas dán gaat Den Haag bruisen. "Verplicht zaken die nu in de uitgaanscirkels vallen om in ieder geval op vrijdag en zaterdag de deuren ook daadwerkelijk tot vier uur open te houden. De gemeente kan wel nachtvergunningen uitdelen, maar als deze niet gebruikt worden, blijft de jeugd ontevreden. Met een verplichte late openstelling bereik je de grootste groep ontevreden mensen, namelijk zij die af en toe leuk en niet te ingewikkeld willen stappen."
"Willen horecabazen toch liever dichtgaan en om 02.00 uur met volle zakken én zonder zorgen naar huis?" vervolgt Van Aller. "Dan moet de gemeente de nachtvergunningen via een speciaal selectiebeleid opnieuw verdelen. Dat kan ook aan plekken buiten de uitgaanscirkels. Denk aan Pip en vrijplaatsen als Fast."
VrijheidDe Oude Molstraat is een van de straten met veel kroegen en cafés die nu nog 'op tijd' dicht moeten. Doordeweeks om 02.00 uur, in het weekeinde een half uurtje later. Joep Logjes, eigenaar van café Momfer de Mol, ziet meer vrijheid over de sluitingstijden wel zitten.
"Een minder strenge regelgeving betekent meer ruimte om de centjes te verdienen", zegt hij eerlijk. "Maar ik weet nu al dat ik niet opeens ieder weekend tot 04.00 uur open zal zijn. Het komt wel eens voor dat het om 02.00 uur nog zó gezellig is - met een leuke vriendengroep, een feest van een studentenvereniging of een bruiloft - dat ik graag nog even door zou willen, maar dat niet mag. Het zou ideaal zijn als je op dát soort momenten open kunt blijven zonder dat de politie op de stoep staat."
VerstandhoudingLogjes is overigens wel van mening dat de tent later sluiten alleen mogelijk is wanneer dat gepaard gaat met strikte handhaving op overlast. "Je moet altijd rekening blijven houden met de buren. Ik heb een goede verstandhouding met die van mij, en dat wil ik graag zo houden. Schreeuwend de straat op na een biertje te veel? Dat zit er niet in, ook niet na half drie."
Logjes' buren Eline van Urk Dam en Jeroen van Beek van café Huppel The Pub juichen de soepelere regelgeving eveneens toe. "Het is goed voor de stad wanneer mensen op meerdere plekken terecht kunnen om tot diep in de nacht door te gaan," vindt Van Beek. Van Urk Dam knikt. "Bovendien nodigt het wellicht uit tot nieuwe, hippe initiatieven op leuke plekken in de stad."
Zelf overweegt het stel echter nog niet hun openingstijden structureel te verlengen. "Ik vind het juist zo leuk dat het bij ons 's middags al lekker vol zit," zegt Van Urk Dam ,,Als je tot diep in de nacht open bent, krijg je een verschuiving: men komt dan waarschijnlijk ook pas later binnen. Dat zou ik zonde vinden, ik geniet juist van de middagen en avonden in ons café. Als we straks langer open mogen, zullen we daar zo nu en dan best gebruik van maken. Maar we zijn geen nachtclub, en hebben vooralsnog niet de ambitie dat te worden."
Dat de gemeente de horecatijden wil verruimen vindt Theo Heere van Buurtschap 2005 (Denneweg) onacceptabel. "Omwonenden zijn helemaal niet gehoord in dit verhaal", meent hij. "Ik ben helemaal niet tégen horeca - extra restaurantjes juich ik alleen maar toe - maar zaken in straten waar veel winkeliers zitten én veel mensen wonen moet je niet tot diep in de nacht open houden. Belachelijk, houd het lekker bij die vijf gebieden die nu zijn aangewezen."
Meer feestjesDe Haagse Iris Laus daarentegen, kan haar geluk niet op. Hoewel de 21-jarige nu al 'vaker op stap gaat dan goed voor haar is,' hoopt ze dat straks door de nieuwe horecaregels nóg meer feestjes worden gevierd in Den Haag. "De uitgaansgelegenheden zijn de afgelopen jaren iets minder spectaculair geworden", vindt zij. "Er zijn niet heel veel zaken die continu feesten geven. Ik kom graag in Rootz, waar het wél extra weekend feest is. Maar er mogen nog best wat feesttenten bij."
Ook terrastijden ruimer en drankjes in winkels
Het verruimen van de openingstijden in kroegen en cafés is niet het enige waarop de gemeente het horecabeleid in de stad wil versoepelen.
Zo mogen in een aantal gebieden deze zomer ook de terrassen langer open dan voorheen én er wordt een experiment gedaan met het schenken van alcohol in winkels.
Nu zijn alleen nog mengvormen van retail en horeca zónder alcohol mogelijk (denk aan de koffiehoeken bij Van Stockum en Shooby Fashion), maar de gemeente heeft zich aangemeld voor een 'mix-functie'-proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Onder bepaalde voorwaarden wordt tijdens de looptijd van de proef in een aantal zaken gedoogd dat combinaties van retail en horeca plaatsvinden, waarbij mogelijk alcohol betrokken is. Een wijntje bij Ibéricus in de Frederik Hendriklaan of een glas champagne in de bruidsjurkenzaak: het zou binnenkort zomaar eens werkelijkheid kunnen worden.
TerrassenIn de horecanota 2016-2019 staat bovendien dat terrassen voortaan tot 01.00 uur open mogen, afgelopen zomer was dat op veel plekken nog 00.00 uur.
Met het nieuwe horecabeleid en de versoepeling van regels, wil de gemeente Den Haag inspelen op de veranderende wensen van consument en ondernemer.