Nieuws Actueel

Laten we de Mars-reep voortaan links liggen?

Producent Mars zet alle zeilen bij om miljoenen chocoladerepen terug te halen, nadat er plastic in exemplaren was aangetroffen, meldt het AD.

Hanneke van Houwelingen 25 februari 2016

Marsterugroepactieveghelplastic1065

Lees ook:

Operatie 'haal terug' is stevig doorbijten

Ik heb mijn collega's op een doosje Celebrations getrakteerd. Hoe gevaarlijk is dat?

Niet, zegt Roel Govers, woordvoerder van Mars. ,,Het plastic levert geen enkel gevaar op." Het gaat volgens Mars om PE-plastic (polyethyleen) dat vaker in de voedselindustrie gebruikt wordt en waar je niet direct ziek van wordt. ,,Maar we willen geen enkel risico lopen dat zo'n stukje plastic in een kinderkeeltje blijft steken. De kans dat het gebeurt is heel klein." Het Voedingscentrum zegt dat de scherpe randjes voor beschadigingen in de ingewanden kunnen zorgen. Maar: in het algemeen verteert plastic niet in ons lichaam en komt het er vanzelf weer uit.

Leonard van den Bosch vond een stukje plastic in zijn Snickers? Krijgt hij een schadevergoeding?

Leonard van den Bosch (22) vond deze week een 'minutieus stukje plastic' in zijn Snickers. ,,Ik dacht eerst dat het een nootje was, maar het was plastic. Dat kan toch geen toeval zijn?'' De code op de wikkel komt overeen met de 'foute' productielijn. De Amsterdammer beet echter op een zwart stukje, terwijl er rood plastic in de repen terecht is gekomen. ,,Heel bijzonder. Misschien is dit een nieuw probleem of is het plastic verkleurd," reageert Roel Govers, woordvoerder van Mars. ,,Hiervoor moeten we meer informatie hebben van meneer. We communiceren niet via de krant.''

Angelo Selder (16) uit Roermond zegt deze week bijna gestikt te zijn in een stukje plastic, maar zijn Mars valt niet onder de 'besmette productielijn'. ,,Maar ik verzin dit niet. Ik had gelukkig een glas water bij de hand, anders was dit heel anders afgelopen,'' zegt hij. Selder verwacht op zijn minst een doosje repen als excuus.

Bij Mars hebben zich volgens de woordvoerder nog geen klanten gemeld met deze klachten. Over een mogelijke schadevergoeding laat hij zich niet uit. ,,We hebben geen standaardprotocol voor deze situaties. We gaan dit per individu bekijken. Het is wel lastig: wat moeten we vergoeden als er géén schade is?'' Overigens, iedereen die een reep met houdbaarheidsdata tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017 in bezit had, krijgt een nieuwe opgestuurd.

Wat doet Mars met al die 'foute' repen?

Die worden vernietigd. Waarschijnlijk belandde ze in verbrandingsovens, meldt Mars. ,,We kunnen niet elke reep onderzoeken op veiligheid.'' AVR, het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Nederland, houdt zich aanbevolen, reageert commercieel directeur Jasper de Jong. ,,Door die repen te verbranden, realiseren wij duurzame energie. Een plus uit onverwachte hoek.''

Vier miljoen repen verbranden is een klusje dat AVR in een dag kan klaren. ,,Maar we hebben hier geen ervaring mee dus we zullen er waarschijnlijk een paar weken over doen.''

Suikers branden goed, weet De Jong. ,,Maar pinda's helemaal, dus geef ons die Snickers maar,'' lacht hij. Af en toe krijgt AVR een mislukte partij van een textielfabrikant, omdat er een zoompje verkeerd is gestikt. Ook belandde al eens een berg sportschoenen in de ovens. ,,De fabrikant wilde dat ze niet in de productie belandden, dus hij stuurde eerst de linkerschoen en een paar weken later de rechter."

Durven we straks weer een Mars te eten?

Reputatiedeskundige Frank Peters denkt van wel. ,,Klanten begrijpen wel dat het een foutje was en hebben waardering voor een fabrikant die zijn verantwoordelijkheid neemt.'' Maar, zegt Peters, wanneer Mars te laat óf niet had gehandeld, had het bedrijf ernstige reputatieschade opgelopen. ,,Dat kan een merk 3 tot 4 jaar achtervolgen.'' Kan de terugroepactie nog een pr-stunt zijn? ,,Nee, daar hebben ze te veel productie - miljoenen repen in 55 landen - voor terug moeten halen.''

Volgens reputatiedeskundige Paul Stamsnijder loopt Mars minstens 100 miljoen euro verlies met deze terugroepactie, maar het is de enige manier om het imago te redden. ,,Het vertrouwen van de consument is het hoogste goed. Je wilt niet dat een moeder denkt: hmm, er was iets met Mars, laat ik maar een Nuts voor mijn kind kopen."

Wat hangt de medewerker boven het hoofd die het plastic beschermingsdopje in de chocolade liet vallen?

Daar doet Mars geen uitspraken over. De fout wordt tot de bodem uitgezocht, zegt de woordvoerder.