Nieuws Actueel

Lattrop blij met autobedrijf

College Dinkelland gaat proberen 'illegaal' parkeerterrein alsnog te legaliseren.

Van onze redactie 13 april 2016

Lattrop auto carlo ter ellen

Autobedrijf André Tijink uit Lattrop krijgt mogelijk toch toestemming om aan de overkant van zijn bedrijf een uitbreiding te realiseren. Het Dinkellandse college van B en W heeft aangegeven 'bereid' te zijn een dergelijk verzoek te behandelen. Tijink moet daarvoor wel met een gedetailleerd plan voor het terrein komen, aldus het college.

RuimtegebrekHet autobedrijf aan de Dorpsstraat in Lattrop kampt al jaren met ruimtegebrek. Begin 2013 heeft Tijink daarom een nieuw parkeerterrein aangelegd tegenover zijn pand. Hij had daarvoor echter geen toestemming van de gemeente. Tegen het parkeerterrein is toentertijd bezwaar gemaakt. Dinkelland heeft nog wel gekeken of het parkeerterrein niet alsnog 'gelegaliseerd' kon worden, maar die mogelijkheden waren er toen niet. Tijink heeft daarop een bedrijfslocatie in Reutum gekocht om het ruimtegebrek in Lattrop op te lossen. In de loop van de tijd is echter gebleken dat die tweede vestiging, ook een autobedrijf, niet de oplossing was voor het gebrek aan ruimte in Lattrop.

ActieVanuit het dorp is actie ondernomen door enkele bewoners voor het bedrijf van Tijink. De bewoners hebben een groot aantal handtekeningen ingezameld van Lattroppers en overhandigd aan het Dinkellandse college met de wens het illegale parkeerterrein toch door Tijink te laten gebruiken. Volgens de bewoners is het gebruik van het parkeerterrein voor te verkopen auto's van Tijink veel veiliger dan de huidige situatie waarbij de auto's langs de openbare weg geparkeerd staan. Ook is het bedrijf volgens de inwoners van Lattrop 'van eminent belang' voor het dorp.

HandtekeningenDe handtekeningenactie, volgens de gemeente zijn zeker 500 handtekeningen gezet terwijl in het dorp zo'n duizend mensen wonen, was reden voor Dinkelland zich nogmaals over de zaak te buigen. "Maar duidelijk moet zijn dat de handtekeningen niet bepalen of Tijink het parkeerterrein mag gebruiken of niet", zegt wethouder Eric Kleissen desgevraagd. "Hij moet zich net als alle andere ondernemers houden aan de regels. In het geval van Tijink kan hij in aanmerking komen voor KGO, een regeling die ondernemers in het buitengebied de kans biedt toch te kunnen uitbreiden. Als hij straks voldoet aan die regels kan hij uitbreiden. Daarmee hebben de handtekeningen niets te maken."

Nieuwe regelingEerder al maakten bedrijven als Lesscher in Saasveld en Gerwers in Tilligte gebruik van die relatief nieuwe Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving-regeling. Daar komt bij dat de provincie Overijssel, die door de gemeente is geconsulteerd, heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen de eventuele uitbreiding van het autobedrijf aan de Dorpsstraat in Lattrop.

Wil Tijink daarvoor in aanmerking komen, dan moet hij wel met een gedetailleerd plan komen waarin hij aan kan tonen het perceel de komende jaren ook echt nodig te hebben. Ook voor de precieze invulling van het terrein moet hij met een duidelijke beschrijving komen. "Wij zijn blij dat we Tijink op deze manier kunnen helpen", zegt Kleissen. "Maar nogmaals, zijn plannen moeten nog wel door ons getoetst worden voordat we het parkeerterrein daadwerkelijk kunnen legaliseren."

André Tijink zelf wil niet reageren op de ontwikkelingen rond zijn bedrijf: "Op dit moment wil ik daar helemaal niets over zeggen."

Foto: Carlo ter Ellen