Nieuws Actueel

Lekkage verraste Shell

Shell was niet voorbereid op een lekkage van kankerverwekkend ethyleenoxide bij de raffinaderij in de Rotterdamse haven. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een gisteren gepubliceerd rapport, bericht het AD.

Leon van Heel 10 maart 2016

Shell pernis raffinaderij fabriek botlek maasvlakte rotterdam

Bij het bedrijf in Pernis, de grootste raffinaderij van Europa, ontsnapte in december 2013 11,2 ton van het giftige en explosieve gas. Shell had geen noodprocedure voorhanden, waardoor er eerst 4,5 uur overleg was voordat het daadwerkelijke dichten van het lek kon beginnen. Wel is vrijwel meteen na de ontdekking een watergordijn voor het lek gezet om te voorkomen dat het gas zich zou verspreiden.

BedrijfscultuurShell zegt na dit ongeluk maatregelen te hebben genomen, maar het brandstofconcern is pas opnieuw in opspraak gekomen door een grote ethyleenoxide-lekkage bij de fabriek in Moerdijk. Over een periode van 2 maanden is daar zeker 25 ton weggelopen, bleek begin deze maand.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk hekelt de bedrijfscultuur bij Shell en de Hoeksche Waardse gemeente Strijen aan de overzijde van het petrochemische complex aan het Hollands Diep vreest voor de gezondheid van de inwoners.

NoodprocedureDe Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) heeft dit ongeluk nog in onderzoek. Wel stelt de OVV vast dat Shell een historie in ethyleenoxide-lekkages heeft. In 2009 was het ook al raak in Moerdijk en in 2007 ontsnapte het gas nabij het dorp Heinenoord uit de ondergrondse leidingenstraat tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Telkens bleek Shell niet goed voorbereid.

In Pernis achtte Shell geen noodprocedure nodig, zo constateert de onderzoeksraad, omdat de koppelingen van de bewuste leiding als onderhoudsvrij werden beschouwd. Het bedrijf ging er, op basis van informatie van de fabrikant, van uit dat ze zeker 40 jaar goed zouden blijven. Shell keek ze wel na, maar op het oog. Na de lekkage bleken meerdere koppelingen inwendig aangetast.

KritischDe OVV is kritisch. Risicovolle bedrijven als Shell moeten wettelijk alle maatregelen nemen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen, stelt ze in haar conclusie, maar ook alle maatregelen om de gevolgen te beperken. 'Ook als weinig tot geen faalrisico's worden onderkend.'

Shell kon gisteren nog niet uitgebreid ingaan op het rapport. Wel meldt het bedrijf dat de in 2013 nog ontbrekende noodprocedure inmiddels is opgesteld en dat het maatregelen heeft genomen om lekkages sneller op te sporen.