Nieuws Actueel
Lelijkste plek van Enschede nieuw leven ingeblazen
Het 'hart van Stokhorst' wordt nieuw leven ingeblazen Supermarkt Lidl trekt winkelend publiek

In 2012 kreeg een stek in Enschede de twijfelachtige eer de lelijkste plek van Nederland te zijn: winkelcentrum Stokhorst. De verpaupering heeft het aanzicht van het winkelcentrum flink aangetast. Het werd een troosteloos en desolaat terrein, met leegstaande winkelpanden.
Maar nu, vier jaar later, staat er op hetzelfde terrein een geweldig groot pand, met daarin de Duitse grootgrutter Lidl en ook 54 huur- en koopappartementen. Achttien daarvan zijn in opdracht gebouwd voor thuiszorg organisatie Compartijn. Toch had de nieuwbouw van het winkelcentrum veel voeten in de aarde.
ImagoTonie Altepping (66) zette zich als wijkraadslid en buurtbewoner jarenlang in om het imago van het winkelcentrum op te krikken. "Het is heel mooi geworden, het ziet ook goed uit", zegt hij zichtbaar tevreden.
Altepping staat op het nieuwe parkeerterrein aan de Fresiastraat en wijst naar de prille bestrating en het nieuwe parkeerterrein achter het kersverse gebouw. "Maar het beste eraan is dat de mensen die hier wonen weer perspectief hebben. De huizen zijn nu bijvoorbeeld veel beter verkoopbaar."
VerloederingHij weet nog goed hoe de wijk eruitzag toen hij in 1973 op Stokhorst kwam wonen. "We hadden in die tijd zelfs nog een zwembad en veel meer winkels. Maar toen verloederde het. Mensen dronken bier op straat. De C1000 werd overvallen en er is ingebroken in het postkantoor."
De wijk Stokhorst kreeg vorm in de jaren zeventig tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Nieuwkomers legden zelfs 1.000 gulden in bij Stichting Bijzondere Wijkvoorzieningen Stokhorst om zo de voorzieningen rondom de woonhuizen te financieren en realiseren. "Alleen de woonboerderij staat er nog. Al het andere is allang weg."
Lang procesMede door het teruglopende winkelbestand was winkelcentrum Stokhorst toe aan een opknapbeurt. Er moest wat veranderen, en dat was ook de mening van de gemeente. Met klinkende champagneglazen presenteerden de destijds verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer en de toenmalige projectontwikkelaar Gerard Assen van Assen projecten het bouwplan. In 2010 zouden de eerste appartementen in de verkoop gaan, maar dit feest ging niet door. Het hele project kabbelde zelfs nog twaalf jaar voort, tot de opening van de Lidl begin deze week.
Lelijkste plekTot grote ergernis van Altepping en medewijkraadslid Peter Bakker veranderde het eens zo gewaardeerde winkelcentrum in een troosteloze bouwput. "Het is donderdag precies 2.100 dagen gelden dat de eerste steen werd gelegd", zegt Bakker met een voorzichtig lachje op zijn gezicht.
"Het was vooral het gevoel van machteloosheid. Niemand deed iets", zegt Altepping. Meer dan vier jaar lang keken de omwonenden, zoals in de Hortensiaflat, uit op de bouwput. "Maar als de politiek echt iets had gewild, dan had het winkelcentrum veel eerder af kunnen zijn", zegt Altepping.
"We hebben de politiek behoorlijk op de huid gezeten, voornamelijk Jeroen Hatenboer. Daarom mocht de wethouder in 2012 ook de prijs voor de lelijkste plek van Nederland, uitgereikt door het programma Slag om Nederland, in ontvangts nemen, haha", zegt Bakker.
NieuwbouwToch valt het volgens de beide mannen niet alleen de politiek te verwijten dat de nieuwbouw zo lang op zich liet wachten. Omdat de grond in bezit is van een projectontwikkelaar hebben de burgers en de gemeente weinig tot geen inbreng, vertelt Bakker.
De plek waar in het verleden de voormalige C1000-winkel Kay Beumers stond, is omgetoverd tot een parkeerplaats voor ongeveer 45 auto's. Midden op het plein is een strak modern gebouw verrezen. Bruine bakstenen en natuurlijk ogende houten platen geven het geheel een hip uiterlijk en schijbaar toekomst bestendig.
BouwputMaar schijn bedriegt, want wie iets verder loopt kijkt alsnog in een bouwput. Een aantal winkels, zoals een bakker, kapper en reisbureau, vallen tussen alle bedrijvigheid niet op. Wie niet bekend is op het terrein, loopt deze winkels onopgemerkt voorbij.
"Het is jammer dat het zo lang duurt. Het is ook te hopen dat ze nu niet de boot missen, omdat veel publiek nu andere winkelcentra opzoekt, zoals het Miro-terrein aan de Gronausestraat."