Nieuws Actueel
Lelystad weet Zara te strikken, nu Tesla nog
Jarenlang bleef een bedrijventerrein bij Lelystad leeg, maar nu de Spaanse modereus Inditex, moederbedrijf van Zara, er een distributiecentrum opent, lijkt het terrein te klein. Zeker als Tesla ook nog naar Lelystad komt, schrijft het AD.

Voor 100 miljoen euro gaat Inditex een distributiecentrum bouwen naast het vliegveld van Lelystad. Inditex koopt 35 hectare, zo'n 70 voetbalvelden, met een optie op nog eens zestien. Door de voortvarendheid van de Spanjaarden komt uitbreiding van het 100 hectare grote bedrijventerrein bij Lelystad Airport nu in beeld, zegt directeur Rob Verhoeff van Lelystad Airport Business Park (LAB). ,,Daar moeten we nu serieus naar kijken.'' Ook WPD, de ontwikkelaar van het distributiecentrum van Wehkamp bij Zwolle, zou interesse hebben, zegt Verhoeff.
Maar de grootste vis zou Tesla zijn. Dit Amerikaanse automerk van innovator Elon Musk wil een fabriek in Europa en Lelystad is kandidaat, een kansrijke kandidaat nog wel, denkt Verhoeff.
Geen vliegende start
En zo lijkt Inditex de redder van een bedrijventerrein dat bepaald geen vliegende start maakte. Bij het eerste gesprek op 10 maart 2016 tast Verhoeff nog in het duister over de identiteit van die redder. Hij ontvangt een gezelschap uit Spanje dat een rondje Nederland doet op zoek naar een grote lap grond. Meer weet hij nog niet, maar Verhoeff doet wel zijn best tijdens het gesprek, er staat iets op het spel. Op dat moment is er nog geen vierkante centimeter verkocht, terwijl het terrein van zo'n 100 hectare al vanaf 2009 ligt te wachten op bedrijven.
Na deze ontmoeting is er nog een paar keer contact en dan wordt het stil. Was het een losse flodder? Nee, in januari komen de Spanjaarden opnieuw naar Nederland en moeten Verhoeff en zijn team wederom 'pitchen'. Pas dan worden visitekaartjes uitgereikt met het logo van Inditex.
Eerlijk gezegd weet Verhoeff dan al met wie hij te maken heeft, hij hoorde het via de tamtam. Inditex, hij kende de naam een jaar eerder nog niet. Zara wel, dat onder deze paraplu hangt. Net als zeven andere modemerken, waaronder Massimo Dutti en Pull & Bear. Inditex groeit razendsnel en verkoopt kleding aan 7.292 winkels in 93 landen. Het is een enorme vis die aan het Lelystadse aas snuffelt, beseft Verhoeff.
Op de shortlist
Al snel blijkt dat Inditex een voorkeur voor Nederland heeft en dat Lelystad op de shortlist staat. Anderhalve week hebben Verhoeff en zijn team in februari om een bidbook in te dienen. Dat is keihard werken. De spanning neemt toe. Hoe zuur zou het zijn als Inditex afhaakt, denkt Verhoeff. Hij ligt in deze periode weleens wakker. Dan piekert hij over 'Project X', zoals het dossier wordt genoemd. Hoe maken we het verschil, vraagt hij zich middenin de nacht af.
Wat ziet Inditex in Lelystad? De grote oppervlakte die per direct beschikbaar is, daar gaat het vooral om. Het megacomplex (170.000 vierkante meter) past in het bestemmingsplan, zodat de bouw snel kan beginnen. Aanpakken, daar houden de Spanjaarden van.
Ook de nabijheid van Schiphol speelt een rol. Die 70 kilometer is voor Nederlandse begrippen misschien ver, de Spanjaarden halen er hun schouders bij op.
Onderhandelingen
Op 8 maart komt er een delegatie langs met goed nieuws: het LAB is de preferred location. Het mag niet meer misgaan, denkt Verhoeff. Vrijwel elke week zit hij nu met de Spanjaarden om de tafel. Hij voelt dat er een klik is. De sfeer is best informeel tijdens de onderhandelingen. Natuurlijk liggen er hobbels op de weg. De brandweer moet overtuigd worden van het veiligheidssysteem dat Inditex voor haar enorme distributiecentra heeft ontwikkeld. Dat verschilt aanzienlijk van de Nederlandse methode. Verhoeff is opgelucht als een zware delegatie van de brandweer en Inditex elkaar de hand schudden. Alweer een grote stap.
Wat is het toch snel gegaan, denkt hij achteraf. Bizar eigenlijk. Nadat op 4 mei de handtekeningen zijn gezet, breken dolle dagen aan. Het nieuws gaat het hele land door, felicitaties stromen binnen. Wethouder Jop Fackeldey heeft het over een doorbraak: hier hoopt de stad al een poosje op.
Ondertussen gaat het werk gewoon door. Het vertrouwen is groot in Lelystad, de telefoon rinkelt steeds vaker op het LAB-kantoor. Tesla zou de grootste vis zijn. Het aas is uitgegooid, nu maar hopen dat ook Elon Musk hapt. Verhoeff wil er niet al te veel over kwijt, maar één ding is zeker. ,,We hebben de ruimte, het is een prachtig bedrijf."