Nieuws Actueel
Centrum van Pijnacker heeft eindelijk een eigen groenteboer
Libanon, Westland, Marokko, Spanje en nu Pijnacker. Met groente en fruit als rode draad, aldus het AD.

,,Nog even een kratje paprika's, en dan vind ik het bèèèst," klinkt het achter de stapels groente en fruit in onvervalst Westlands dialect. Groente en fruithandel de Ackershof is deze maandagochtend net open en de zaak staat al vol klanten, dus moet er worden aangepakt. Adwin Bakkenes (39) zorgt dat alle producten op hun plaats staan en zijn voorzien van de juiste namen en prijzen, terwijl hij enthousiast de eerste kopers begroet.
Achter de toonbank staan zakenpartners Nordin Akachar (31) en Nick Timmer (23). De kersverse eigenaren zitten vol energie. Vorige week openden ze de groentewinkel, die tot die tijd ontbrak in het winkelcentrum. ,,Ik ben zo blij met jullie, alles blijft lang goed", complimenteert een dame aan Nick. ,,Het is mooi dat we het met z'n drieën doen", zegt Nick. ,,Als het je eigen zaak is, heb je meer baat bij succes dan wanneer je in dienst bent. Dan is het ook op maandagmorgen als je net uit je bed bent: 'Tot ziens, prettige dag mevrouw' en niet 'Dáág'." De vrienden krijgen veel positieve reacties ,,Mensen zijn blij dat ze niet meer afhankelijk zijn van de supermarkt", vertelt Bakkenes.
OorlogDe Libanees werd geadopteerd door een echtpaar uit Naaldwijk toen hij drie maanden was. ,,Het was oorlog; 99 procent van mijn familie in Beiroet is dood. In mij of in de zaak is niets Oosters te vinden. Onze producten komen zoveel mogelijk uit Westland."
Voor hij landde in Pijnacker legde Bakkenes een bijzonder pad af waarin één van de weinige constanten groente en fruit waren. ,,Dat is het enige wat ik kan. Ik ben opgegroeid op een boerderij met paarden, koeien, kippen en geiten. Mijn vader werkte op de veiling, mijn moeder voor het huis en de dieren. En ja, natuurlijk gingen we naar de kerk."
ProductkennisToen Bakkenes op de middelbare school aan de weet kwam dat een vervolgopleiding niet verplicht was, wist hij het wel. ,,Op mijn achttiende opende ik een groentezaak in het Haagse Laakkwartier." Daarvoor verkocht Bakkenes al van deur tot deur groente en fruit. ,,De productkennis had ik, want ik hielp mijn vader vaak. Later woonde ik ook nog twee jaar in Marokko, waar ze dachten dat ik Arabisch sprak. Echt niet; mijn uiterlijk is Libanees, misschien mijn temperament ook, maar ik ben Westlander. Ik spreek ook alleen Westlands."
In Spanje runde Bakkenes de afgelopen vijf jaar een zaak vlakbij Benidorm. Trots laat hij de foto's op zijn smartphone zien. 'Frutas y mas/Fruit en meer' meldt de banner op de winkel. ,,We hadden smoothies voor de strandgangers en wat Hollandse producten voor de Nederlanders daar."
SprongIn december kwam Bakkenes terug. Zijn huurder van het pand in Laak, Nick, inmiddels mede-eigenaar, had de zaak omgebouwd tot garage. ,,Maar ik had het gezien in de auto's. Deze kans deed zich voor. Ik heb twee keer nee gezegd, vond het een sprong in het diepe. Adwin heeft me er uiteindelijk zonder zwembroek ingegooid."
,,Dat moest wel, zo ben ik ook begonnen," valt Bakkenes bij. ,,Toen ik op mijn achttiende startte, wist ik het verschil tussen een pond, ons en kilo niet eens. In paniek belde ik mijn vader. 'Dat weten de klanten wel, jongen, gewoon verkopen!' zei hij." Sindsdien zijn er nogal wat levensfases gepasseerd. ,,Maar hier in Pijnacker zie ik mezelf wel tien jaar zitten."
KrattenZo denkt Nordin er ook over, die al langer bevriend is met Adwin. ,,Het is hier heerlijk om hier te verkopen, mensen zijn echt blij. Tijdens de verbouwing vroegen ze steeds wanneer we nou open gingen. Ik ben niet zo'n klusser, dus ben ik alvast met een paar kratten voor de zaak gaan staan."
Nick leert de fijne kneepjes van het vak van Adwin. ,,Ik moet vooral nog veel productkennis opdoen. Op de eerste dag gaf ik iemand een krop sla toen hij om andijvie vroeg. Ik wilde ook alles in de koeling bewaren, dacht: 'dan blijft het lekker fris'." ,,Zo werkt het dus niet," voegt Bakkenes er lachend aan toe. Zijn ouders zijn apetrots, vertelt Adwin terwijl hij een foto van zijn vader in de winkel laat zien. ,,Moet je kijken: 79 jaar, handen op de rug, strenge blik. Dan gaat hij op een stapel kratten zitten, als een soort troon en houdt hij de boel kritisch in de gaten. Maar hij kan niets aanmerken, de zaak ziet er perfect uit."
BusjeDe nieuwe verswinkel betekent niet alleen voor het winkelcentrum een opleving, ook Bakkenes senior heeft de mouwen opgestroopt. ,,Hij was al met pensioen, maar dat is niets voor hem. Dus koopt hij een busje om onze producten aan te leveren: Westlandse frankenthaler of muskaatdruiven, kasbonen, tomaten, noem maar op. En ik verkoop het, en dat is het leukste."
AmbitieInwoners van Pijnacker-Nootdorp hoopten al jaren op een groenteboer in het centrum van Pijnacker. De enige bestemming voor het voormalige pand van vlaaienwinkel Limburgia was dan ook een verswinkel.
Adwin Bakkenes hoorde van de zakelijke kans via Marcel van Houthandel Marcel in Nootdorp. ,,Maar een zaak ombouwen is duur. Marcel wilde wel helpen. Zijn mannen hebben een week lang flink getimmerd, en zo is onze zaak toch werkelijkheid geworden. We hebben nu een mooie nieuwe toonbank en verhogingen voor de kratten vol groente en fruit. ”
Nordin Akachar en Nick Timmer stapten met Bakkenes in. De mannen runnen nu samen Groente en Fruithandel de Ackershof, met de hulp van één medewerkster. Bakkenes: ,,De ambitie die we nu nog hebben, is om achterin de zaak een luik te maken waar we verse smoothies en voorgesneden groenten verkopen. In de winter gaan we voor voorverpakte verse stampotjes. Zulke producten zijn voor bijvoorbeeld ouderen die niet meer lang in de keuken willen staan heel prettig.”