Nieuws Actueel

Innoverend lichtgevend fietspad met verwarming

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

Dick Laning | Foto: Pedro Sluiter 7 juni 2016

Innovatie doorzetten lichtgevend fietspad pedro sluiter

Job van Roekel was altijd al van de innovatie. Hij heeft twee hobby's bij elkaar gebracht: fietsen en uitvinden.

,,Mijn droom is dat in heel Nederland veilige, duurzame en comfortabele fietspaden liggen. Ik fiets graag en het stoort me dat je overal obstakels tegenkomt. Boomwortels, hobbels, scheuren, losse tegels...''

KoppelingVan Roekels fietspaden bestaan uit betonnen elementen van zo'n 6 vierkante meter. Die zijn eenvoudig te leggen en kunnen hergebruikt worden. ,,Ze blijven altijd vlak liggen. Dat komt door het belangrijkste onderdeel: de koppeling tussen de elementen. Die heeft een dempend vermogen.

Markt''In het hele land is belangstelling voor de fietspaden van Easypath. ,,We hebben de markt mee; er is vraag naar moderne en comfortabele fietspaden. We zijn nummer 1 in het aanleggen van verwarmde fietspaden en we zitten in de beginfase van fietspaden met zonnepanelen: Solarpath. De eerste proef loopt in Rotterdam. We zijn bezig met fietspaden die oplichten in het donker of met een reflecterende toplaag. Mogelijkheden genoeg."

Gespecialiseerde bedrijvenJob woont in Ede, Easypath zit in Steenwijk, vanwege de nauwe samenwerking met Leicon Verkeersgeleiding. ,,We besteden alles uit aan gespecialiseerde bedrijven, zoals de fabricage en het leggen. We kiezen voor een platte organisatie; dan heb je niet zoveel sores."