Nieuws Actueel

Liefde voor Italiaanse racefietsen

Dit weekend start in Gelderland de Ronde van Italië. In de regio verkopen enkele ondernemers Italiaanse racefietsen. Eric Mioch bijvoorbeeld. Vanuit een omgebouwde schuur aan huis verkoopt hij het vermaarde Italiaanse merk Chesini.

Alex van der Hulst & Erna Jansen 7 mei 2016

Liefde voor Italiaanse racefietsen

Lees ook:Wielrennen als visitekaartje voor bedrijven

Eric Mioch was op weg naar Nijmegen om een akoestische gitaar te kopen. Op het moment dat hij in Cuijk in de trein wilde stappen, draaide hij zich om en besloot hij een fiets te gaan kopen. ,,Ik had daar niet eerder aan gedacht. Het kwam in ene in me op."

Tweedehands ConcordeBij fietsenzaak Hans Lemmens in Cuijk schafte hij een tweedehands Concorde aan. Het fietsen deed hem goed. ,,Ik viel af en werd sterker en in mijn kop zat het ook allemaal beter."

AdviesDe verandering bleef niet onopgemerkt. Al snel meldden zich vrienden die ook overwogen een fiets te kopen. Met zijn technische achtergrond - Eric was ooit productontwikkelaar - had de fiets al snel geen geheimen meer voor hem en kon hij anderen adviseren bij de aankoop van een fiets. Steeds vaker kwamen mensen naar hem toe voor tips en om hun fiets te laten repareren.

EsthetiekDe stap om zelf fietsen te gaan verkopen was toen niet zo groot meer. Hij wist al snel dat het Italiaanse fietsen moesten zijn. ,,Op wielergebied heeft Italië de historie. De Italianen hebben de mooiste producten, de mooiste koersen, de mooiste bergen."

Je hoort het vaker bij mensen die het wielrennen niet zuiver functioneel benaderen, maar oog hebben voor de esthetiek. Voor sommigen moet alles aan hun fiets Italiaans zijn. Maar Eric is geen purist. ,,Er zijn veel goede producten."

De fietsen die hij ging verkopen, moesten wel Italiaans zijn. Hij wilde zijn winkel klein houden, niet uitgroeien tot een winkel van het formaat van Hans Lemmens of Mantel in Arnhem. Daarmee vielen grote Italiaanse merken als Bianchi, Colnago en Wilier af. Na een lange zoektocht kwam Eric uit in Verona bij Chesini, een familie die al sinds 1925 racefietsen maakt.

Beste fiets ooitEn nu staan de Chesini's te glimmen in zijn winkel in Cuijk. Met trots laat hij de verschillende modellen zien en vertelt hij over zijn eigen stalen Chesini Gran Premio - 'de beste fiets waar ik ooit op heb gereden, ik wist niet wat me overkwam toen ik daar voor het eerst op zat'.

Erics hobby is zijn werk geworden. Zijn winkel trekt liefhebbers van stalen fietsen, waar in andere winkels carbon en aluminium de boventoon voeren. Het is de liefde die Eric Mioch deelt met zijn klanten, liefde voor staal, voor Italië en voor fietsen.

miochcycling.cc