Nieuws Actueel

Liever zzp’er dan bedrijf overnemen

Na lange aarzeling besloot Rudy Bax uit Eindhoven niet de zaak van zijn ouders over te nemen. Hij heeft geen spijt van zijn keuze voor het artiestenbestaan waaraan hij zo goed als een fulltime baan heeft.

Erwin Blatter | Foto: Jorick de Kruif 30 november 2016

Troubadour 1065

Geen stampende band achter zich, maar alleen optreden met een gitaar in de hand. Zanger-gitarist Rudy Bax speelt al sinds 2006 professioneel in coverbands, en begin dit jaar begon hij ook solo op te treden.

Overnemen

“Ik vroeg me af of ik het wel alleen kon”, zegt de 35-jarige Eindhovenaar die voorheen werkte in het garagedeurenbedrijf van zijn ouders en als opleidingsconsultant. “Ik was gewend met een band te werken. Alleen optreden is heel anders, moeilijker, maar ik wist op een gegeven moment dat ik het gewoon moest doen.”

Desondanks heeft hij lang getwijfeld. “Ik kon de zaak van mijn ouders overnemen. Dat maakte het moeilijk: kies ik voor wat zij hebben opgebouwd of ga ik muziek maken?”

Omslagpunt

Nu is Bax een soort moderne troubadour die speelt op ceremonies, borrels, in pubs en op evenementen. En dat allemaal door dat ene bijzondere solo-optreden in 2014 tijdens de bruiloft van Eveline Koopmans die bekend werd van het programma Over mijn lijk. “Dat optreden was voor mij echt een omslagpunt. Ik zag dat ik in m’n eentje mensen kon raken door liedjes te spelen.”

Fulltime

Inmiddels gaat het goed met zijn solowerk. Gecombineerd met de drukke agenda van zijn coverband Noah heeft Rudy er bijna een fulltime baan aan. Een baan waar hij destijds min of meer als vanzelf inrolde. “Ik zong voor de hobby en wilde op een hoger niveau muziek maken. Ik koos voor het commerciële circuit om meer te kunnen optreden. Maar ik dacht toen niet: ik ga dit als mijn werk doen.”