Nieuws Actueel

Lifestyletrend uit Moskou: tijd afrekenen

Tom Vennink 4 januari 2016

Ziferblatmoskoucafegroningen1065

'Hier heb je een klok.' De jongen bij de deur overhandigt een gele wekkerklok in de vorm van een kip. 'De rest mag je zelf pakken.' Hij knikt naar de koffiemachine, naar de plank exotische theezakjes en naar de tafel met cakejes, krakelingen, cantuccini's. 'Gewoon pakken hè. Alles is gratis.'

Bij Ziferblat - vertaling: wijzerplaat - betaal je niet voor wat je eet of drinkt, maar voor de tijd die je er doorbrengt, schrijft De Volkskrant. De klok houdt bij hoelang je binnen bent. Een minuut kost drie roebel (4 eurocent), wat neerkomt op 2,40 euro voor het eerste uur. Daarna wordt het goedkoper, na vier uur betaal je niets meer.

Het concept is een gigantisch succes in Rusland. In vier jaar zijn er zo'n tweehonderd betaal-per-minuutcafés uit de grond gestampt. Nu verspreidt de trend zich naar Europa. Dit jaar kregen onder meer Parijs, Brussel, Manchester, Luik en Liverpool hun eerste betaal-per-minuutcafé. De Russische keten Ziferblat wil komend jaar de eerste vestiging in Nederland openen, in Groningen.