Nieuws Actueel
Wateroverlast raakt ook ondernemend Limburg keihard
Het water in de Maas heeft vannacht het hoogste punt bereikt. Het doemscenario van 3700 kubieke meter water per seconde werd gelukkig net niet gehaald. Intussen zijn duizenden mensen uit hun huizen verdreven door het water, minstens zoveel ondernemers zijn geraakt met hun winkels, bedrijfspanden en bijvoorbeeld campings. Het kabinet heeft de overstromingen officieel tot ramp benoemd, wat betekent dat alle getroffenen - ook bedrijven - een schadevergoeding kunnen krijgen. Op deze pagina korte berichten en video's; we verwijzen voor updates graag naar de Liveblog van onze collega's van AD.nl.
Laatste update: 16 juli 2021 08:15
Lees ook: Watersnood Limburg: kabinet trekt portemonnee, maar niet voor ‘volledige’ schade
Limburg ontloopt dus het doemscenario, maar kijkt met angst en beven naar de Maas. Inmiddels heeft het kabinet verklaart de overstromingen in Limburg officieel tot ramp. Daardoor wordt het voor getroffen inwoners en bedrijven mogelijk een schadevergoeding te krijgen, óók als de verzekering niets uitkeert. Lees daar via deze link meer over.
'Valkenburg het grote knelpunt'
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde Valkenburg ‘het grote knelpunt’ in de hulpverlening. ,,We richten ons daar vooral op de bewoners”, vertelde hij op AD.nl. In Valkenburg en in het naburige Houthem moesten honderden mensen hun huis uit omdat ze geen stroom hebben. Het zal volgens de Veiligheidsregio nog dagen duren voordat bewoners terug kunnen naar huis. De evacués zitten in de bomvolle hotels, maar de aanvoer van voedsel is gestokt omdat vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een voedseltekort dreigt in de stad.
Lees ook: Bierbrouwers Gulpener en Brand liggen stil door noodweer in Limburg
Ook vrachtverkeer kan deel Limburg niet bereiken
Als gevolg van het hoogwater kunnen vrachtwagens met voedsel Valkenburg niet bereiken, zei burgemeester Prevoo donderdagochtend tegen rampenzender L1. ,,De hotels zitten vol met evacués, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken”, aldus Prevoo. In Valkenburg en het naburige Houthem zitten bovendien meer dan 400 huishoudens zonder stroom en dat betekent dat hun koelkasten niet meer werken. ,,Die mensen hebben dus ook geen eten”, zei Prevoo.
De GGD Zuid-Limburg roept mensen op het vervuilde regenwater zoveel mogelijk te vermijden. Doordat de riolering het water niet aankan, bestaat het risico op diarree, braken en keelpijn voor mensen die met vervuild water in contact komen.
Snelweg A79 ter hoogte van Heerlen wordt schoongemaakt na hevige regenval in Limburg. Foto: ANP.
Videobeelden wokrestaurant gaan viral
Wokrestaurant De Geulhof in Meerssen is veranderd in een drijvend eiland, zo lijkt het. Ondernemer en horecabaas Igor Stel filmde zelf de dramatische situatie van het pand aan de Maastrichterweg, wat via deze link van L1 te bekijken is.
In de video wordt de nieuwe zaak getoond die volgende week zou opengaan. ,,Het is een drama", vertelt Stel. ,,We hebben net de brandweer gebeld om mensen uit het gebouw te evacueren, want als er iets met de stroom of het gas gebeurt, hebben we echt een probleem. Het water blijft maar komen. Dit is echt bizar."
Meerdere campings ontruimd
Meerdere campings in Midden-Limburg zijn donderdagmiddag aan het ontruimen vanwege de ernstige wateroverlast. De gemeente Roermond meldt dat van de vijf campings aan de Maasplassen er twee al zijn ontruimd en de andere drie op het moment hun gasten evacueren. Dit doen ze volgens de gemeente op eigen initiatief. Ook in Maasgouw en Ohé en Laak evacueren campings hun gasten.
Onder meer De Sangershoeve in Ohé en Laak en Camping Roermond en Camping Hatenboer in Roermond zijn donderdagmiddag druk met het dreigende hoogwater van de Maas. ,,We zijn volop bezig", aldus Camping Hatenboer op AD.nl. Op het moment worden de laatste gasten geëvacueerd. ,,De meeste gasten gaan naar huis."
De gemeente Maasgouw meldde donderdagochtend al dat in het Midden-Limburgse dorp Wessem een camping bezig was met ontruimen. In jachthavens in Maasgouw worden maatregelen getroffen om te voorkomen dat boten losraken of onder water komen te staan.
In Zuid-Limburg hadden veel campings woensdag al hun gasten geëvacueerd. Voor camping De Gronselenput in Wijlre was het spannend, want de enige toegangsweg naar de camping stond eerder onder water dan de camping zelf. ,,Het was lastig om weg te gaan", aldus een woordvoerder van de camping. ,,Veel gasten vertrokken te voet met wat handbagage via een klein paadje."