Nieuws Actueel
Lingeriekoningin moet toch met de billen bloot
Haar ondermode verhult op verleidelijke wijze slechts de intieme delen van beroemde klanten als Rihanna, Madonna en Janet Jackson. Volledig mensen uitkleden kan Marlies Dekkers echter ook. Althans, dat beweert een vroegere aandeelhouder, schrijft het AD.

Het is bepaald niet van harte dat Marlies Dekkers zich bij de rechtbank meldt. Uit vrees voor reputatieschade tekende de lingeriekoningin vorig jaar zelfs verzet aan toen ze werd opgeroepen. De rechter oordeelde echter dat haar vroegere zakenpartners alle recht hebben op een verklaring voor haar handelswijze in 2013, toen Marlies Dekkers failliet ging en binnen enkele dagen uit de as herrees met een nieuwe financier.
Ook vrijdag ging het niet zonder slag of stoot. Als bekende Nederlander heeft ze er weinig zin in, pottenkijkers een intiem kijkje te gunnen in haar zakelijk opereren. Na kort beraad is de rechter echter onverbiddelijk. Ook voor een celebrity geldt de regel dat de rechtspraak openbaar is. Ze moet met de billen bloot.
Tegenwoordig is Marlies Dekkers opnieuw een winstgevend modemerk dat lingerie verkoopt via internet en een beperkt aantal winkels. Enkele jaren geleden ging het in het geweld van de economische crisis echter grondig mis. Het bedrijf leed miljoenenverliezen als gevolg van teruglopende verkopen. Ook ging de belangrijkste leverancier failliet. ,,De bank drong er steeds dwingender op aan het bedrijf te versterken met nieuwe financiers. Of om een doorstart te maken met een nieuwe eigenaar,'' verklaart ze.
Het 'oude' Marlies Dekkers heeft drie aandeelhouders. Behalve de naamgever zijn dat investeringsfonds Avedon en de Rotterdamse entrepreneur Vincent van Zon. Avedon en Van Zon willen in 2013 dat het bedrijf wordt voortgezet omdat zij anders hun miljoeneninvesteringen kwijt zijn. Van Zon draagt een nieuwe medeaandeelhouder voor. Het is belegger VEB, maar die wordt door Marlies Dekkers buiten de deur gehouden.
,,Bij de uitreiking van de prijs voor Zakenvrouw van het Jaar kwam ik in maart van dat jaar de oprichter van Karmijn Kapitaal tegen,'' verklaart Dekkers. ,,Zij wilde praten over een overname.''
Buiten medeweten van de andere aandeelhouders en de commissarissen spreekt Dekkers af dat zij op basis van 'exclusiviteit' onderhandelt met Karmijn. ,,Ik tekende op advies van een adviseur. Feitelijk was het overigens aan de bank om de overnamesom te bepalen.''
In een zogenoemd pre-pack (een flitsfaillissement) neemt Karmijn Kapitaal na het ontslag van 65 medewerkers in augustus 2013 de boedel over. De investeerder betaalt 5,7 miljoen euro, een bedrag waarmee de bank en de Belastingdienst akkoord gaan. De 'oude' aandeelhouders kunnen naar hun geld fluiten.
Privébelangen
Vincent van Zon vermoedt dat Marlies Dekkers vooral haar privébelangen heeft gediend. Van de nieuwe eigenaar ontvangt zij tegenwoordig behalve een directeurssalaris ook een percentage van de omzet.
De komende weken worden ook andere betrokkenen bij het faillissement gehoord. Het vormt mogelijk de opmaat naar een rechtszaak tegen Marlies Dekkers, die na het verhoor buiten het zicht van de camera's de rechtbank via een achteruitgang ontvlucht.