Nieuws Logistiek en transport

Logistiek expert: 'Met bezorgalgoritme Picnic 25.000 minder bestelbussen nodig'

Andere bedrijven kunnen veel leren van de efficiëntie van bezorgsuper Picnic, stelt Walther Ploos van Amstel. Als elk bedrijf zou bezorgen zoals Picnic dat doet met zijn iconische, elektrische busjes, dan hadden de Nederlandse steden volgens de logistiek expert 25.000 minder vervuilende bestelbussen nodig.

Van onze redactie 24 december 2019

Picnic autootje

Foto: Picnic

Ploos van Amstel deed onderzoek in opdracht van Picnic en baseerde zich op cijfers van het CBS en Topsector Logistiek. Dat de bezorgsuper zo efficiënt is, komt door hun bezorgalgoritme 'Vroom', dat gebaseerd is op de berekeningen van wiskundige Joris van Tatenhove.

Hij boog zich voor Picnic over het 'travelling salesman problem' en berekende hoe je slimme routes kiest om met zo min mogelijk voertuigen zoveel mogelijk te bezorgen. Het geheim zit hem bij Picnic in korte trips naar klanten die dichtbij elkaar zitten.

Lees ook: McDonald's gaat vaker bezorgen en samenwerking aan met Thuisbezorgd.nl

Efficiëntie met 10 procent toegenomen

Sinds Picnic van het algoritme gebruik maakt, zou de efficiëntie van het bedrijf ruim 10 procent toegenomen zijn. Het algoritme is ook toepasbaar op distributienetwerken in bijvoorbeeld de horeca, facilitaire dienstverlening en bouw, zegt logistiek expert Ploos van Amstel op Distrifood.

,,Als je de voertuigen 10 procent efficiënter inzet, kun je 1 op de 10 bestelauto’s in de bezorging weghalen. Gebaseerd op de 250.000 bestelauto’s die fijnmazige distributie doen, zoals pakketleveringen en leveringen aan de horeca, kantoren en winkels, scheelt dat zo’n 25.000 voertuigen en zo’n 40.000 chauffeurs. En daarmee bespaar je weer veel ruimte, wat een steeds groter probleem in steden is.''

Lees ook: Niet-bezorgde onlinebestellingen: kosten 749 miljoen euro

Efficiënte bezorging wordt steeds crucialer nu er meer bezorgbussen op de weg zijn, waardoor het stedelijk verkeer dichtslibt en het klimaat belast wordt. Picnic bezorgt zelf met elektrische bussen, maar ook met brandstofvoertuigen zou de uitstoot dus al enorm afnemen door efficiëntere bezorging.

Margekiller

Bovendien scheelt het bedrijven in de kosten als ze Picnics algoritme bij hun bezorging zouden toepassen. Ploos van Amstel schat de bezuinigde kosten voor de logistieke sector op 1,5 miljard euro per jaar. ,,Plan-onzekerheid is een grote margekiller voor de logistieke sector,'' laat Ploos van Amstel weten op Distrifood.

,,De factor reistijd is in de stad erg onzeker, je weet immers nooit wat je tegenkomt. Picnic kan het onzekere voorspellen. Je hebt minder voertuigen nodig, bent de klant beter van dienst en neemt stress weg bij de chauffeur.''