Nieuws Logistiek en transport

Coronafiles mogelijk hinderlijk voor transport en handel

De ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex vreest dat wegtransport dit najaar schade kan ondervinden van grote files op de Nederlandse wegen. De vereniging houdt daar rekening mee omdat mensen dan weer massaal met de auto naar kantoor of school gaan. Ook kunnen mensen vanwege het coronavirus het openbaar vervoer gaan mijden en vaker kiezen voor de auto.

Redactie/ANP | Foto: ANP 23 juni 2020

File hinder transport logistiek

Foto: archiefbeeld

Evofenedex stelt dat tijdens de coronacrisis de handel en logistiek een belangrijke pijler is gebleken in het op gang houden van Nederland. Door de afname van het autoverkeer op de wegen kon het vrachtverkeer zonder fileschade de bevoorrading van bijvoorbeeld winkels, ziekenhuizen en apotheken verzorgen, zegt de organisatie. Maar nu de coronamaatregelen worden versoepeld worden mensen weer mobieler.

Tijdens de zomerperiode is het historisch gezien altijd rustiger op de weg, maar de organisatie vreest dat vanaf september het risico bestaat dat het wegverkeer nog steviger vast komt te staan dan voorheen. Evofenedex brengt nu dit risico onder de aandacht bij de overheid en haar partners. Vorig jaar zorgde fileschade voor een kostenpost voor het bedrijfsleven van 1,4 miljard euro doordat vrachtwagens door files stilstonden of moesten omrijden.