Nieuws Logistiek en transport

Douane vond in coronajaar 2020 twee keer zoveel namaakartikelen als normaal

De douane heeft vorig jaar ruim 850.000 stuks namaakartikelen zoals nepmerkschoenen onderschept. Dat waren er ruim twee keer zoveel als in 2018. De verdubbeling houdt mogelijk verband met de coronacrisis, aangezien mensen veel meer online bestelden.

AD 24 augustus 2021

Douane merk kleding nep onderschept retail mode logistiek transport

Nepmerkkleding die in beslag is genomen. Foto: ANP

,,Ze zien op een website een paar merkschoenen voor een lage prijs en denken: dat wil ik wel”, aldus een woordvoerder van de douane in het AD. Behalve schoenen werden met name nagemaakte merktassen en -kleding gevonden.

In de eerste helft van dit jaar werden aanzienlijk minder namaakartikelen (211.000) onderschept, bevestigt de douane na berichtgeving van de NOS. Maar het valt volgens de woordvoerder nog niet te zeggen of dit betekent dat het totale aantal vondsten dit jaar weer zal dalen tot het niveau van voor de coronacrisis.

Lees ook: Douane waarschuwt voor extra kosten bij Britse webshops

Pas einde van het jaar kan een vergelijking met voorgaande jaren worden gemaakt

Een vondst wordt pas meegerekend als deze groot genoeg is, terwijl er dit jaar vooral veel kleine zendingen zijn gevonden, zoals een los paar schoenen. Aan het einde van het jaar wordt alles bij elkaar opgeteld en kan er een vergelijking worden gemaakt met voorgaande jaren. ,,Daar is het nu nog te vroeg voor.”

In 2019 onderschepte de douane bijna twee miljoen stuks namaakartikelen. Maar dat aantal is vertekend door één zending met meer dan een miljoen stuks namaakmedicijnen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws