Nieuws Logistiek en transport
Hoe bezuinigingen leiden tot innovatie: beter onderhoud vliegtuigen door slimme drones
De luchtvaartbranche heeft het moeilijk, maar daardoor gaan deuren voor innovatie juist nu open. Het Haagse Mainblades zet een voet tussen die deur. Hun slimme drones maken onderhoud van vliegtuigen beter en efficiënter en dat drukt de kosten.

Vliegtuiginspectie met de techniek van Mainblades. Afbeelding ter illustratie.
Het bedrijf werd in 2017 opgericht door TU Delft alumni Dejan Borota en Jochem Verboom, met allebei een achtergrond in de robotica en drones, en piloot Mark Terheggen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat vliegtuigen heel vaak maar omslachtig moeten worden gecontroleerd, zo schrijft AD. Periodiek, en ook na incidenten als bijvoorbeeld blikseminslag.
,,Dat gebeurt nog altijd zoals het al de laatste 75 jaar gedaan wordt: een mannetje klimt op een vliegtuigtrap en schrijft met potlood op een papiertje waar eventuele schade zit”, legt Borota uit. ,,Vervolgens loopt hij naar zijn kantoor en gaat die data handmatig in zijn computertje invoeren. Je kunt je voorstellen dat dit een hoop werk is. En niet bepaald efficiënt.”
Automatisering visuele inspectie vliegtuigen
Om deze visuele inspecties te automatiseren, en dus sneller en efficiënter uit te voeren, bedachten de heren Mainblades. Een slimme drone die dankzij kunstmatige intelligentie (AI) geheel zelfstandig inspectievluchten uitvoert (en met elke vlucht leert) en dankzij een hightech camera en geavanceerde software snel en nauwkeurig data verzamelt en verwerkt in een handige app.
Lees ook: Niet carpoolen, maar privéjet-poolen: Helder en Max redden er hun bedrijf mee
,,Het is natuurlijk gek om te bedenken dat dit nu pas kan”, zegt Verboom. ,,Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat drones pas de laatste paar jaar zo goed zijn dat dit ook echt werkt. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben het idee al eens getest, maar toen liet de techniek het nog afweten. Die is de laatste tijd heel hard vooruitgegaan, de kwaliteit van foto’s is bijvoorbeeld vele malen beter. Dus dit is hét moment.”
Kwaliteitsverbetering vliegtuiginspectie
Een inspectie in de huidige vorm kost duizenden euro’s. Dat gebeurt nu nog in een hangar. Als het vliegtuig daar lang staat, kost dat veel geld. Daarbij ben je ook nog afhankelijk van de inspecteur die je tot je beschikking hebt. ,,De ene keer is dat iemand met 20 jaar ervaring, de andere keer iemand die net komt kijken”, legt Borota uit. ,,Met Mainblades wordt de kwaliteit van de inspectie hoger, maar vooral ook consistent. Het gebeurt in een mum van tijd en zou bijvoorbeeld aan de gate kunnen. Na een lang proces is het straks namelijk toegestaan om met een drone op een luchthaven op te stijgen. Dat mocht lange tijd niet.”
Borota en Verboom zijn blij met waar Mainblades nu staat, maar realiseren zich terugkijkend op de laatste vijf jaar dat het beginnen van een bedrijf met vallen en opstaan gepaard gaat.
,,Op zich heeft Nederland wel een goed klimaat voor startups. Maar als je ziet wat voor een infrastructuur er bijvoorbeeld in Silicon Valley is, hoe dingen daar geregeld zijn en hoe goed startups daar geholpen worden, is dat soms wel jaloersmakend. Wij hebben af en toe wel gedacht: waarom lukt het nou niet? We hebben toch een goed idee? De eerste ton cash ophalen – cruciaal om de eerste stappen te financieren – is zó hard zwoegen. Als je het momentum hebt, als je een paar investeerders overtuigd hebt, gaat het ineens een stuk makkelijker.”