Nieuws Logistiek en transport

Exporterende bedrijven zien meer licht aan einde tunnel

Exporterende bedrijven hebben in april het sentiment licht zien verbeteren. Net zoals in maart 2021 is het aandeel van bedrijven dat aangeeft negatieve impact te hebben vanwege de coronapandemie in april opnieuw kleiner geworden en komt uit op 45 procent. Het aandeel van de bedrijven dat juist zegt te profiteren van de coronacrisis blijft vrijwel gelijk op 17 procent.

Van onze redactie 6 mei 2021

Export bedrijven evofenedex

Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit de jongste Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. ,,Het is een hoopvol teken dat het in maart ingezette lichte herstel doorzet in april”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. ,,Maar we blijven het sentiment wel voortdurend monitoren. Want we zijn er nog lang niet. We horen genoeg geluiden in onze achterban van kleine en grote mkb-bedrijven die het nog steeds een uitdagende markt vinden. Bedrijven met negatieve impact verwachten voor het hele jaar gemiddeld 22 procent omzet te verliezen. Dat is nog steeds fors.”

''Bij de vorming van een nieuw kabinet moet stevig worden ingezet op het stimuleren van export voor ons toekomstig verdienvermogen''

Bart Jan Koopman, directeur evofenedex

Omzetverlies in export door vraaguitval en haperende supply chains

Koopman: ,,Enerzijds is het omzetverlies te wijten aan vraaguitval, anderzijds aan haperende supply chains, zo blijkt uit de Corona Monitor van april. Nog steeds zien we dat er in de eerste vier maanden van 2021 door meer bedrijven verstoringen worden genoemd dan in 2020 het geval was. Het aandeel zeevracht als grootste verstoring is deze maand voor het eerst vanaf januari 2021 niet verder gestegen. Een stabilisatie maar wel op hoog niveau, 44 procent.“

,,Verder weten we van onze leden dat zeker ook prijsverhogingen en beschikbaarheid van grondstoffen en het algehele tekort aan chips het herstel in de weg zitten. Daarnaast blijft de coronasituatie in delen van de wereld zeer nijpend”, aldus Koopman.

Lees ook: Brexit-expert: 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar Verenigd Koninkrijk te krijgen'

Brexit: nog steeds een wisselend beeld bij export naar het Verenigd Koninkrijk

Koopman roept de overheid op om niet te snel te stoppen met de steunpakketten. ,,Bij de vorming van een nieuw kabinet moet verder stevig worden ingezet op het stimuleren van export voor ons toekomstig verdienvermogen.”

Opvallend detail in de monitor over de maand april is dat van de ondervraagde bedrijven 49 procent aangeeft in het eerste kwartaal van 2021 geëxporteerd te hebben naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvan zegt 15 procent dat de export is toegenomen, bij 39 procent is de omzet gelijk gebleven en nog eens 39 procent geeft aan dat de export is afgenomen.

Lees ook: Internationale containervaart barst uit z'n voegen: 'Gevolgen voor wereldhandel kunnen enorm zijn'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws