Nieuws Logistiek en transport
Minder exporterende bedrijven hebben last van gevolgen coronacrisis
Waar vorig jaar nog twee op de drie exporterende bedrijven aangaf negatieve effecten te zien van de pandemie, is dat in de recente Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius gedaald naar een op de drie. Verder draaien gestaag meer bedrijven meer omzet dan vorig jaar.

'Versterk de interne markt, juist ook na de pandemie en brexit', oppert evofenedex. Foto: Shutterstock
Toch zijn nog lang niet alle donkere wolken boven de sector verdwenen. Hoewel steeds minder exporterende bedrijven nog direct hinder ondervinden van de coronacrisis zijn er voor ondernemers volop andere zorgen bijgekomen. De containercrisis en het gebrek aan grondstoffen en onderdelen, zoals halfgeleiders, zorgen voor behoorlijke verstoringen in de supply chain.
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ‘Franse markt steeds belangrijker voor Nederlands mkb’
,,De geluiden in onze achterban worden daarmee positiever”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. ,,We zien dit als een inhaalslag die echter mede door de materiaaltekorten en de krapte op de arbeidsmarkt langzamer verloopt dan gehoopt. De hogere prijzen voor vervoer, grondstoffen en energie zetten daarmee wel druk op de marges.”
Evofenedex waarschuwt voor de naweeën van pandemie op middellange termijn
Koopman ziet dit weliswaar als een relatief tijdelijk effect maar waarschuwt voor de naweeën hiervan op middellange termijn. De containercrisis zal zeker tot ver in 2022 doorlopen en vraagt ook om structurele maatregelen, bijvoorbeeld vanuit Brussel. ,,Er wordt nu door bedrijven meer ingekocht en er worden ruimere voorraden aangelegd. Daarom is de vraag nu zelfs vaak hoger dan de productie aankan. Dat drijft ook prijzen op. Dat houdt natuurlijk een keer op. En niemand zit te wachten op een loon-prijs spiraal met extra inflatie.”
''Onze achterban ondervindt veel hinder bij het onderhouden van bestaande relaties en vooral bij het vinden van nieuwe zakenpartners en het uitbreiden van onze afzetmarkten van de toekomst''
Koopman roept de politiek op om snel tot een nieuw daadkrachtig kabinet te komen, de transitie naar een meer duurzamere economie vorm te geven en extra aandacht te blijven geven aan nieuwe moderne handelsverdragen, handelsbevordering en handelsfacilitatie.
'Zorg dat zakelijk reizen weer mogelijk wordt buiten de EU'
,,Zonder forse investeringen in deze zaken en in de wetenschap dat de rest van de wereld zeker niet stil zit en in hoog tempo zelf nieuwe handelsverdragen blijft sluiten, in combinatie met de energietransitie en verduurzaming, komt ook de export onder druk. Handel bepaalt een groot deel van onze welvaart. Als die straks terugvalt, komt die welvaart ook onder druk te staan. Zorg voor een level playing field, versterk de interne markt, juist ook na de pandemie en brexit. Faciliteer missies, en ook: zorg dat zakelijk reizen weer mogelijk wordt buiten de EU. Onze achterban ondervindt veel hinder bij het onderhouden van bestaande relaties en vooral bij het vinden van nieuwe zakenpartners en het uitbreiden van onze afzetmarkten van de toekomst.”
Lees ook: Regering-Johnson stelt invoering grenscontroles EU-goederen opnieuw uit