Nieuws Logistiek en transport

'Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vast in Verenigd Koninkrijk'

Honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zitten vast in het Verenigd Koninkrijk (VK) vanwege de reisbeperkingen door de zeer besmettelijke variant van het coronavirus daar. Die inschatting heeft branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) gemaakt. Het kabinet moet volgens TLN alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs die vastzitten in het VK voor de kerst weer thuis zijn.

REDACTIE/ANP 21 december 2020

Laatste update: 21 december 2020 16:30

Stenaline brexit transport vervoer coronavirus verenigd koninkrijk

Een ferry van Stena Line in de haven van Hoek van Holland. Foto: ANP

"Veel chauffeurs staan in lange files voor de veerboten en de kanaaltunnel. Zij dreigen in het Verenigd Koninkrijk te moeten blijven door de maatregelen tegen het gemuteerde coronavirus dat daar is ontdekt", aldus de brancheorganistatie. TLN denkt verder dat chauffeurs in het VK naar alternatieven gaan zoeken voor een overtocht en dat kan leiden tot chaos. ,,Als al die vrachtwagens via een andere haven Nederland willen bereiken, zal dat ook bij die andere ferryterminals tot enorme chaos leiden", zegt een woordvoerder. ,,Er is door de brexitpiek aan vracht te weinig capaciteit bij rederijen om de verbinding Dover-Calais op te vangen. Je zet niet zomaar meer schepen in de vaart."

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ,,Het is ons er alles aan gelegen dat deze mensen zo snel mogelijk aan deze kant van het Kanaal komen, zodat ze met hun families de feestdagen kunnen vieren. Wij vinden ook dat de chauffeurs alleen moeten kunnen afreizen richting Groot-Brittannië als ze van de Rijksoverheid de garantie krijgen dat dit op een normale manier gebeurt."

Jan Boeve, directeur TLN: ,,Uiteraard trekken wij hierin gemeenschappelijk op. Er zijn op dit vlak geen tegengestelde belangen. We hebben samen maar één belang: dat van de chauffeurs."

Ferrymaatschappijen blijven varen tussen Verenigd Koninkrijk en Nederland

Ferrymaatschappijen Stena Line, P&O Ferries en DFDS blijven varen tussen het VK en Nederland, aldus TLN. Er is echter alleen vrachtvervoer mogelijk van en naar het VK, begeleid en onbegeleid. Zo kunnen eventueel gestrande vrachtwagenchauffeurs toch terugkeren naar huis. Vanwege een zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus zit het VK momenteel nagenoeg op slot.

Branchevereniging TLN blijft bemande transporten naar het VK tot nader order afraden. De vereniging overlegt momenteel "op het hoogste niveau" om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor de transportsector nu Groot Brittannië zo goed als afgesloten is van de buitenwereld.

Uitzonderingsposities voor chauffeurs

Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, laat weten ook in overleg te zijn met diverse instanties over de situatie in het Verenigd Koninkrijk en kan om die reden nog weinig zeggen over de gevolgen door de verladers in Nederland. ,,Het hangt ervan af wat er geregeld wordt voor het onbelemmerd laten doorgaan van goederenvervoer. Dat zag je ook toen de coronacrisis net was begonnen, de eerste dagen was het rommelig en daarna waren er uitzonderingsposities voor chauffeurs. Dat zal ongetwijfeld in crisisoverleg naar voren komen", aldus een woordvoerster.

"De meeste chauffeurs, zowel binnen- als buitenlands, zijn al richting huis"

Lucien Stötefalk, hoofd dienstverlening DFDS

Volumes nemen af door kerst

Ferryterminal DFDS heeft bij de vrachtdienstverlening nog geen problemen van de reisbeperkingen naar het VK ondervonden. De vrachtboten tussen de havens in Vlaardingen en IJmuiden en het Britse Immingham, Felixstowe en Newcastle kunnen door blijven varen. Er is volgens Lucien Stötefalk, hoofd dienstverlening tussen het VK en Nederland van DFDS, geen sprake van vrachtwagenchauffeurs die in de ferryterminals van DFDS in Nederland moeten blijven of die in het VK achterblijven. ,,Er mogen maar twaalf chauffeurs per schip de oversteek maken en die plekken zijn volgeboekt door reguliere klanten. Men moet altijd een boeking hebben om de terminal op te mogen", aldus Stötefalk.

Daarnaast nam vanwege de kerstperiode de drukte al af in de terminal, vertelt Stötefalk. ,,De meeste chauffeurs, zowel binnen- als buitenlands, zijn al richting huis. De volumes nemen af vanwege de sluitingen van fabrieken voor de kerst. De havens staan vol, maar de doorstroom is nog goed." Sinds enkele weken werd er ook meer geëxporteerd naar het VK vanwege het opbouwen van extra voorraden vanwege de brexit.

Lees ook: Brexit-opstopping: Douane verwacht groot oponthoud Mainport Rotterdam

Sinds afgelopen zondag hebben diverse landen het personenverkeer met het VK stilgelegd. Nederland heeft een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers uit dat land en dat voorbeeld wordt wereldwijd overgenomen. Het Britse bedrijfsleven vreest dat het vervoer van goederen zwaar getroffen wordt door de noodmaatregelen in Frankrijk, dat gedurende 48 uur ook vrachtwagens weert en de Eurotunnel heeft gesloten. Frankrijk laat goederenvervoer alleen nog toe als de lading niet wordt begeleid door mensen. Normaal gesproken gaan er volgens TLN ongeveer 10.000 vrachtwagens per dag via de Eurotunnel en de ferry's van het Britse Dover naar het Franse Calais.

'Vrachtwagens niet meer naar VK sturen logisch'

Brexit-expert Lennard van Otterloo: ,,Gedurende de hele pandemie hadden vrachtrijders ontheffing van quarantaine-eisen en vergelijkbare maatregelen. Daar is nu, in ieder geval voor Frankrijk - en dus de Dover – Calais route en de Kanaaltunnel - een einde aangekomen.”

Volgens Van Otterloo hebben de huidige ontwikkelingen ook een impact op de economie op het Europese continent. ,,De Britten importeren veel meer dan ze exporteren, er staan dus een hoop lege vrachtwagens in de file om het land uit te komen”, aldus Van Otterloo. ,,Maar, die Nederlandse chauffeur die met z’n lege vrachtwagen in de file staat om het Verenigd Koninkrijk uit te komen, kan nu niet morgen een lading voor klanten in Italië afleveren. Dan is een advies om je vrachtwagens maar niet meer naar het VK te sturen natuurlijk logisch.”

Speciale green lanes voor vrachtwagens

De EU-landen zijn het nog niet eens geworden over gezamenlijke maatregelen om de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken te bestrijden. Alleen een gezamenlijke aanpak van het vrachtverkeer van en naar het VK zit er misschien snel in, zegt een EU-bron tegen het ANP. Op andere eensgezinde stappen is het "langer wachten". De 'crisisdiplomaten' van de EU-landen kwamen maandag bijeen in de hoop verder samen te kunnen optrekken. Ze hebben zich volgens de ingewijde voorgenomen om hun reisbeperkingen en andere maatregelen beter onderling af te stemmen. Dat geldt ook voor wanneer en hoe ze weer worden afgebouwd.

Meerdere lidstaten hebben inmiddels onderstreept dat het vrachtvervoer moet doorgaan. Vrachtwagenchauffeurs zouden via de zogeheten green lanes, aangewezen routes zonder al te tijdrovende gezondheidsinspecties en andere belemmeringen, hun werk moeten kunnen blijven doen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.