Nieuws Logistiek en transport

Marco’s bedrijf produceert jaarlijks zo’n 2,5 miljoen pallets, maar: geen Russisch hout

Pallets. Sexy zijn ze niet. Nuttig wel. Doordat je er gemakkelijk zware ladingen mee kunt verplaatsen, zijn het gewilde objecten, waarin een levende handel is ontstaan. Niet geheel onbegrijpelijk vanuit havenstad Rotterdam. Daar waar de Palletcentrale momenteel grossiert in de productie van zo’n 2,5 miljoen laadplaten per jaar en er standaard meer dan een half miljoen op voorraad heeft.

Ilja Post 11 september 2022

Marco Leemberg van de Palletcentrale

Marco Leemberg van de Palletcentrale. Al 33 jaar tussen de houten laadplaten, hoog opgestapeld bij onder andere de Rotterdamse Waalhaven. Foto: AD/Frank de Roo.

Ooit de film Forrest Gump gezien? Daarin zit een scene waarin de hoofdpersoon kennismaakt met ene Bubba die verzot is op garnalen. Hij kent elke mogelijke manier om ze te bereiden: ‘barbecue it, boil it, broil it, bake it, sauté it’, enzovoort. Bij de Palletcentrale zouden ze net zo’n uitgebreide opsomming kunnen maken. Maar dan op gebied van - u raadt het al - pallets.

Directeur Marco Leemberg, die 33 jaar gelden de destijds failliete Palletcentrale in de Waalhaven nieuw leven in blies: ,,Wij bieden houten pallets, kunststof pallets, met hitte behandelde pallets, opzetranden, stellingvlonders en houtvezelpallets. Zowel gloednieuw, in standaardafmeting of custom made, als tweedehands. Al kunnen wij oude pallets eveneens hergebruiken, recyclen of repareren”, zegt hij tegen het AD/RD.

Een en ander doet denken aan die slogan van een ander, bij de consument wellicht bekender Rotterdams bedrijf: ‘als wij het niet hebben, vergeet het dan maar’. Maar zo is het volgens Leemberg precies. ,,Niets voor niets zijn wij al jarenlang marktleider in deze branche. Al ruim 53 jaar brengen wij gebruikte pallets terug de economie in.”

Lees ook: Hout is hot: flinke prijsstijgingen doen orders allesbehalve afnemen

Kortom, ‘een duurzame businesscase’, aldus Leemberg die over vijf jaar volledig circulair wil zijn. ,,Hout is en blijft een geweldig product, omdat het niet eindig is zoals gas of olie. Bossen groeien vanzelf weer aan.”

Daarbij, de levensduur van zijn pallets, veelal gebruikt in de chemie, farmacie, levensmiddelen en logistieke sector, is enorm. ,,Door ze almaar te hergebruiken, repareren en dan pas in te zetten als energiebron is de CO2-uitstoot gelijk aan de CO2-inname van de boom waaruit deze gemaakt is.”

Hout komt uit Baltische staten en - zelfs nog - Oekraïne

Het hout voor zijn pallets haalt Leemberg voornamelijk uit de Baltische staten, Scandinavië en (zelfs nu nog) Oekraïne. ,,Aan het begin van de oorlog lag de levering twee weken stil, omdat er een bom was gevallen op de houtzagerij in een dorp nabij Kiev dat leeft van de houtkap. Maar inmiddels ontvangt ons productiebedrijf in Zeeland, een van zes andere vestigingen, weer voldoende nieuwe aanwas om pallets van te maken. Alleen het Russische hout laten we momenteel links liggen.”

"We zijn al jarenlang marktleider in deze branche. Al ruim 53 jaar brengen wij gebruikte pallets terug de economie in"

Marco Leemberg, Palletcentrale

Een tekort aan hout heeft de Palletcentrale niet. Maar dat er wel degelijk schaarste heerst, merken ook zij. Leemberg: ,,Normaliter leveren we aan klanten binnen een actieradius van zo’n 300 kilometer. Verder dan dat worden de Europallets, waarvan de stukprijs voor een volle vrachtwagen tussen de 20 en 25 euro schommelt, al gauw te duur. Maar inmiddels krijgen we zelfs aanvragen vanuit Italië binnen. Daar zitten ze dus blijkbaar écht omhoog.”

In kielzog van Bol.com en Coolblue lift de Palletcentrale mee

Ook ‘goed nieuws’, zakelijk bekeken dan, sinds corona is de vraag naar pallets alleen maar toegenomen. ,,Supermarkten, maar ook webwinkels als Bol.com en Coolblue spinnen garen als gevolg van de corona-misère. En wij, in hun kielzog, ook.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws