Nieuws Logistiek en transport

Transporteurs en telers tussen hoop en vrees: 'Omstandigheden voorbode voor Brexit'

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk voeren topoverleg over het heropenen van de grens en hervatting van het vrachtverkeer, zodat het goederenvervoer weer op gang kan komen. Dat zou goed nieuws zijn voor transporteurs en telers. Hoewel de soep volgens Robbert Judels van Vianen Flowerexport in Rijnsburg niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend.

De Ondernemer / ANP 22 december 2020

Bloemenhandel Vianen Flower Export verenigd koninkrijk export vrachtwagenchauffeurs brexit corona

Misschien zijn de huidige omstandigheden een voorbode voor de verwachte chaos rond de Brexit van 1 januari.Foto: C.J. Vianen Flowerexport

Ideale omstandigheden zijn het niet maar vooralsnog lukt het Vianen Flower Export hun partijen dagverse bloemen en groenproducten naar de klanten per vrachtwagen af te leveren in het Verenigd Koninkrijk. Robbert Judels, general manager bij de groothandelaar: ,,Wij zijn vaste klant bij veerdienst Stena Line, we werken al jaren met zogenoemde block-boekingen. Dan kun je makkelijker extra boekingen plannen. Wij hebben zo onze chauffeur vanuit Engeland ook weer met de boot terug kunnen halen."

De huidige omstandigheden vergen volgens Judels wel meer energie, de partijen moeten extra vroeg de deur uit wil alles op tijd geleverd kunnen worden. ,,Maar we kunnen wel blijven draaien, dat hebben we de afgelopen 48 uur dan ook volop gedaan."

Lees ook: Wat doet Brexit met bloemenexporteur die dagelijks naar Engeland rijdt?

Huidige omstandigheden voorbode voor Brexit

Wat hem betreft zijn de berichten die momenteel in de media verschijnen hier en daar wat overtrokken. ,,Dan zie ik foto's van rijen stilstaande vrachtwagens, waarmee het lijkt het of er geen vrachtwagen meer in of uit kan. Dat is ook weer niet zo, dat hebben wij wel aangetoond de afgelopen dagen. Die grootdoenerij speelt zich vooral af tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waarbij Frankrijk zijn spierballen heeft willen laten zien."

In dat licht beschouwd en met 1 januari in het vizier, zouden de huidige omstandigheden een voorbode kunnen zijn voor de verwachte chaos rond de Brexit van 1 januari. ,,Johnson wil laten zien dat hij niet bang is en klaar is voor de Brexit, wat hij niet is. Misschien is het daarom wel goed wat er nu allemaal aan de hand is. Dan wordt men zich er in het Verenigd Koninkrijk van bewust wat er gebeurt als de grens dicht is. Dan ligt alles dus meteen overhoop en zijn de supermarkten half leeg."

"Misschien wordt men zich er in het Verenigd Koninkrijk van bewust wat er gebeurt als de grens dicht is"

Robbert Judels, Vianen Flowerexport

Dat er nauwelijks oog is voor de langere termijn, vindt Judels dan ook opvallend. ,,Bijna niemand lijkt het vermogen te bezitten verder te kijken dan 1 januari. Ik hoor iedereen vooral over de harde klap waar we vanaf dan tegenaan lopen. Dat is ook zo, en de economie in Engeland krijgt een dreun. Alleen, hoe het over een paar maanden dan moet, of over een paar jaar, de langere termijn, daar hoor ik niemand over. Dat vind ik bijzonder."

Nederlandse chauffeurs tussen hoop en vrees

Voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die nu nog in het Verenigd Koninkrijk zitten, is het de vraag of zij op tijd thuis zijn voor kerst. Bestuurder Willem Dijkhuizen van vakbond FNV: ,,Ik hoop het maar ik vrees met grote vrezen of het gaat lukken." Hij wil niet hardop zeggen dat de chauffeurs in hun vrachtwagencabine kerst moeten vieren.

Ook branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil daar nog niet aan. ,,Roepen dat ze niet op tijd thuis zijn, vind ik onvoldoende", aldus Dijkhuizen. Hij roept op tot creativiteit in bijvoorbeeld de havens en bij de veerboten. ,,Geef de Nederlandse chauffeurs bijvoorbeeld voorrang", zegt hij. ,,Er is echt wel iets te bedenken."

TNL heeft inmiddels op haar liveblog wel het eigen negatieve reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk ingetrokken.

EU: Verenigd Koninkrijk niet volledig isoleren

De Europese Commissie (EU) heeft de lidstaten opgeroepen het Verenigd Koninkrijk niet volledig te isoleren. Kritieke vrachtverbindingen moeten heropend worden en ook passagiersvervoer moet mogelijk blijven. Wel moeten niet-essentiële reizen worden vermeden.

Afgelopen weekend besloot Nederland al het vluchtverkeer met Engeland te stoppen, nadat bleek dat er in het Verenigd Koninkrijk een gemuteerde versie van het coronavirus rondwaart. Die versie is veel besmettelijker. Ook het personenvervoer per boot werd een halt toe geroepen. Vervolgens sloot Frankrijk eveneens de grenzen, met als gevolg dat de Eurotunnel, die loopt vanaf Calais, is afgesloten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.