Nieuws Logistiek en transport

Waslijst aan regeltjes zet rem op export Nederlandse producten

Exporteurs moeten aan steeds meer regels voldoen om de kwaliteit en veiligheid van producten te waarborgen. Dit maakt de uitvoer steeds lastiger, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een rapport over de verbanden tussen handel, handelsbeleid en de kwaliteit van producten.

ANP / De Ondernemer 12 december 2019

Export nederland regels eu

Volgens het CBS heeft 95 procent van alle Nederlandse export te maken met technische voorschriften. En de regelgeving wordt alleen maar uitgebreider.

Eisen kwaliteit, veiligheid en milieu

Anders dan door tarieven op te leggen kan handel worden bemoeilijkt door regels die eisen stellen aan kwaliteit, veiligheid en milieu. Te denken valt aan quota, prijscontroles en productspecifieke maatregelen. Ook bestaan vele regels over intellectueel eigendom of lokale inhoudseisen.

''Anders dan door tarieven op te leggen kan handel worden bemoeilijkt door regels die eisen stellen aan kwaliteit, veiligheid en milieu''

Centraal Bureau voor de Statistiek

Volgens het CBS hebben al deze regels mogelijk een economisch effect op de internationale handel, bijvoorbeeld door gewijzigde prijzen en veranderende hoeveelheden. Het bureau wijst erop dat de hoeveelheid regels al jaren toeneemt.

Lees ook: Opvallend: 'boerenpartij' CDA wil dat boeren minder exporteren

37 procent van alle Nederlandse export is onderhevig aan sanitaire maatregelen en moet dus voorzien zijn van een 'fytosanitair certificaat', waarin staat dat de producten gezond zijn en niet aan (planten)ziektes lijden.

Regels WTO

Onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogen landen hun bedrijven niet beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Landen kunnen echter wel maatregelen nemen om er zeker van te zijn dat kwaliteit en veiligheid van producten in orde is. Ook kunnen met zogeheten niet-tarifaire regels alsnog een soort van beschermingsconstructies worden opgetuigd.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Nog veel meer kansen voor mkb in Duitsland'