Nieuws Actueel

Waarom Londen dè stad is om een internationale carrière te starten

11 miljoen Europeanen zijn het er over eens: als ze ergens hun internationale carrière moeten beginnen dan wordt dat in Londen, zo blijkt uit de Global Talent Acquisition Monitor. Onze Brexit-columnist/ondernemer Lennard van Otterloo, die sinds 2006 in Londen woont en werkt, begrijpt dat wel.

Anna Neeltje de Boer 2 januari 2019

Londen london populairste stad europa internationale carriere global talent acquisition monitor lennard van otterloo

Vooral in Griekenland en Portugal is Londen in trek. Meer dan een kwart van de Grieken en Portugezen willen naar de stad emigreren. Ook bij de Roemenen, Spanjaarden en Bulgaren ligt dit rond een kwart. Van Otterloo vertelt: “Een belangrijke reden is de taal. Zelfs als hun Engels niet erg goed is, is Engels voor veel mensen toch de tweede taal die ze het beste begrijpen. Moet je dan kiezen tussen Frans of Duits leren, of je Engels verbeteren, dan is dat toch vaak gemakkelijker. Daarbij heb je er ook, als je het land eenmaal verlaten hebt, nog wat aan. Het is dan gemakkelijker om je carrière buiten Europa voort te zetten. Goed Business English spreken helpt enorm in landen als Portugal of Italië.”

Heel veel medestanders

Daarnaast helpt het dat het een van de weinige steden is waar de expats ruim vertegenwoordigd zijn. “In Nederland heb je ook expats, maar in Amsterdam bestaat het merendeel van de bevolking uit Amsterdammers. In Londen is het denk ik ongeveer fifty-fifty. Londen is ook een erg open stad met mensen uit iedere uithoek van de wereld, een beetje het New York van Europa. Ook als je hier net aan komt ben je eigenlijk nooit een buitenstaander. Daardoor is het, denk ik, een van de makkelijkste steden in Europa om als buitenlander een baan te vinden. Grote kans dat je aanstaande collega’s en degene met wie jij je sollicitatiegesprekken voert zelf ook niet oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komen.”

Lees ook: Brexit-column: de opmerkelijke brief van de Belastingdienst

Veel hoofdkantoren zijn er gevestigd

Om het rijtje mee af te sluiten: veel internationale bedrijven hebben hun Europese om EMEA hoofdkantoor in Londen. “Londen is jarenlang een soort bruggenhoofd naar Europa geweest, de stad vanwaar Noord Amerikaanse of Aziatische bedrijven hun Europese avontuur begonnen. Voor wie op zoek is naar een carrière bij een groot internationaal bedrijf is Londen dus een goede plek om dat soort werkgevers te vinden. Al moet gezegd worden dat Brexit daar wel een serieuze bom onder heeft gelegd. Als bruggenhoofd is Londen nu veel minder aantrekkelijk geworden.”

Toch durft niet iedereen de sprong in het diepe aan. Slechts 42 procent van de mensen die graag naar Londen zouden willen, zijn bereid om ook echt daadwerkelijk te emigreren voor een nieuwe baan. En wat de meest populaire vakgebieden dan precies zijn om voor de naar de Engelse hoofdstad te komen? Op de eerste plek kunst/entertainment/recreatie, op de tweede plek informatie en communicatie, op de derde plek educatie, op nummer vier zorg en sociaal werk en als mooie vijf administratieve en ondersteunende diensten.