Nieuws Actueel
Loodsbouw van fundering tot handdoekhaak
Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Ondernemen in Afrika, het kan een bijzondere ervaring zijn. Zo werd een delegatie van Hanse Staalbouw uit Nieuwerkerk op handelsmissie vorig jaar in Kenia geïnterviewd voor de nationale tv. Niet door een journalist, maar door de gouverneur zelf, in het bijzijn van z'n ministers. Ook kregen de Zeeuwen een week lang een auto met chauffeur ter beschikking. Het resultaat mag er zijn. Inmiddels krijgt het Zeeuwse bedrijf aanvragen voor de bouw van landbouwloodsen in het Afrikaanse land.
Agrarische rootsHanse Staalbouw bouwt in binnen- en buitenland distributiecentra, opslagloodsen en kantoorpanden. "Complete projecten, van de fundering tot het laatste handdoekhaakje", zegt CEO Wim de Jonge. "We verloochenen onze afkomst niet. Onze roots liggen in de agrarische sector en met trots brengen we onze kennis van bewaarloodsen over op Keniaanse boeren."
Kenia heeft grote behoefte aan opslag voor producten van de arme boeren daar. Aardappelen, uien, maïs en graan: van de oogst gaat doorgaans 40 procent verloren door beroerde bewaarmethodes. "Er is nauwelijks opslagcapaciteit, dus wordt massaal in dezelfde periode geoogst. Daardoor krijgen de boeren veel te lage prijzen voor hun landbouwproducten," vertelt oudste zoon Jochem de Jonge. "Met goede bewaarloodsen kunnen ze zelf het moment van verkoop en de prijs bepalen.''
De Nederlandse Export Combinatie en Agriken organiseerden de missie naar Kenia. "Ik was samen met collega Johan Flikweert een week in Eldoret, waar we allerlei afspraken hadden," legt calculator Remko Kruithof uit. "Zo gingen we op bezoek bij boeren en bij de regering van het district Uasin Gishu. Op een beurs spraken we met gouverneurs en ministers, maar ook zakenmensen en investeerders."
Pionieren in CanadaHanse telt 150 werknemers. Het is een echt familiebedrijf, dat binnenkort wordt overgedragen aan de jongere generatie: zoons Jochem (25) en Ruben (22) en dochter Marlinde (28), die in september aantrad als projectleider. Na haar studie maritieme techniek aan de TU Delft werkte Marlinde vier jaar bij offshorebedrijf Allseas Engineering. "We leverden onlangs 250 ton staal voor een fabriek in Rusland. En momenteel zijn we bezig met de levering van 1800 ton staal aan Brazilië," aldus de kersverse projectleider. Hanse was al actief in Aruba, Mexico, Roemenië, Singapore en Sierra Leone. Nu zijn de Zeeuwen ook aan het pionieren in Canada. Marlinde: "In eigen land werken we aan de ruwbouw van de nieuwe aankomsthal van Rotterdam The Hague Airport. Een mooie klus."
De geschiedenis van Hanse Staalbouw start in 1907 met een wagenmakerij in het dorp Sirjansland. hansestaalbouw.nl