Nieuws Actueel

Ipse de Bruggen opent eigen webshop

De hele wereld kan kennismaken met producten van Ipse de Bruggen, nu ze sinds kort via een webshop verkocht worden. Dat schrijft het AD.

Annemiek Brandriet | Foto: Peter Franken 23 november 2016

Loopfiets 1065

Adreslabels plakken, de voorraad bijhouden, bestelformulieren maken. De cliënten van Ipse de Bruggen hebben er dankzij de komst van een webshop allerlei taken bij gekregen. ,,Een leuke verandering", zegt Björn Kooyman.

Björn (20) woont in Zwammerdam, op het terrein van Ipse de Bruggen. Hij werkt er bij het dagactiviteitencentrum op de Hooge Burch. Voorheen hield hij zich vooral bezig met het maken van allerlei producten van hout. ,,Dienbladen, vogelhuisjes, loopfietsjes, vrachtwagens en kaaskistjes", somt hij een aantal van die producten op. Sinds kort worden deze handgemaakte spullen via een webshop verkocht. ,,Leuk dat ook iedereen van buiten het kan kopen."

JostibandDe producten worden op verschillende locaties gemaakt en verstuurd. Ipse de Bruggen wil hiermee opnieuw aantonen dat 'je meer kunt dan je denkt'. Eerder lieten ze dit vooral zien met de Jostiband, waarbij de orkestleden van alles regelden rondom het jubileumconcert. Nu is het de beurt aan andere bewoners van de instelling. ,,We zijn als proef begonnen, waarbij collega's iets kochten via de webshop", legt begeleider Lies van Vliet uit. Inmiddels draait de site alweer een tijdje en komen de bestellingen niet meer alleen uit de buurt. De shop wordt zelfs bezocht vanuit India en Rusland, maar tot een buitenlandse bestelling is het nog niet gekomen.

De bedoeling is dat de cliënten straks alles zelf doen. Van het maken van de producten tot het versturen van het pakket. ,,Tachtig procent is zelfgemaakt", vertelt Jenna Baeten van Ipse de Bruggen. ,,Kijk naar de loopfietsjes, de wielen worden aangeleverd. Ze maken supermooie producten, het is zonde als die alleen in de winkeltjes op de landgoederen liggen."

ZelfEen deel van de cliënten is vooral actief bij het maken van de producten, een ander is weer sterk in de administratie. En de cliënten gaan steeds meer zelf doen, zonder dat begeleiders hoeven te helpen. Björn leert bijvoorbeeld ook dat hij de voorraad in de gaten moet houden.

Lenneke Koster werkt op de kopieerafdeling en helpt nu bij het samenstellen van de pakketten. ,,Ik heb al eens slabbetjes opgestuurd", vertelt de 58-jarige, die net als Björn in Zwammerdam woont. ,,Die paste gewoon in een envelop. We doen er ook een kaartje bij, waar ik mijn naam op schrijf." 'Dit product heb ik met veel plezier voor jou gemaakt, graag tot ziens', staat er op dat labeltje.