Nieuws Actueel

Kan de thuiszorg wat V&D niet kon?

Vandaag wordt duidelijk hoeveel van de tienduizend thuiszorgers van het failliete TSN hun baan kunnen behouden, schrijft de Volkskrant.

Gerard Reijn, Nanda Troost 23 februari 2016

Thuiszorg2

Lees ook: Deel thuiszorgsters TSN behoudt baan

Lukt het Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wel een doorstart met TSN Thuishulp (tienduizend werknemers) te maken, daar waar dat Coolcat-baas Roland Kahn met V&D (achtduizend werknemers) niet lukte? Waar Kahn de financiële hulp nodig had van vastgoedeigenaren en de banken, is De Blok juist aan het wachten of gemeenten meer geld willen betalen aan de thuiszorg. Er is één groot verschil: Kahn wilde dat een minimaal aantal partijen meedoet alvorens door te starten, De Blok start ook door bij een klein aantal gemeenten. Hij denkt daarbij geld te besparen door de thuiszorgmedewerkers een grotere verantwoordelijkheid te geven, waardoor minder managementkosten nodig zijn.

Buurtzorg is in afwachting van wat 157 gemeenten, uiterlijk vandaag, besluiten. Met zeventig gemeenten is Buurtzorg het gesprek niet aangegaan, omdat zij onder het minimumtarief willen betalen. Van de tienduizend TSN-thuishulpen kunnen er volgens De Blok nu al zo'n 1.500 door met hun werk. Met 15 tot 20 procent van de gemeenten, daaronder een paar grote, is Buurtzorg zo goed als rond. Van de rest hoort hij vandaag.

Toch zijn er ook beren op de weg. Concurrenten vinden dat de 5 miljoen euro innovatiegeld die Buurtzorg vraagt onder staatssteun valt. Brancheorganisatie BTN dreigt met een kort geding. De Blok is daar niet bang voor. 'Ik introduceer een nieuwe manier van werken. Er staat mijn collega's niets in de weg om hetzelfde te doen en ook een beroep te doen op de innovatiegelden.'