Nieuws Actueel

Dit is het extravagante luxehotel van topvoetballer Mousa Dembélé

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de Belgische profvoetballer Mousa Dembélé heeft de deuren geopend van z'n luxehotel in hartje Antwerpen. Het pand op de Melkmarkt draagt de naam 'Gulde Schoen' - en dat is géén verwijzing naar de voetbalprijs. Het Laatste Nieuws nam een kijkje.

Nina Bernaerts | Foto's: Benoit De Freine 23 april 2018

Hotel gulde schoen Mousa Dembele

"Die naam staat al ééuwen op de middeleeuwse woning. We hebben getwijfeld of we hem zouden veranderen, want niets verwijst hier naar sport, maar we wilden het oude pand zoveel mogelijk in ere houden", zegt de middenvelder van Tottenham.

Archeologische vondsten

Het project liep vertraging op toen er een archeologische vondst werd gedaan bij het uitgraven van de kelder, om er een zwembad aan te leggen. “Eigenlijk zijn het de ambitieuze plannen van de familie die er voor gezorgd hebben dat wij de kelders zijn gaan bekijken. Zij wilden de kelders omvormen tot wellness en zwembad. Als ze enkel de bovenste verdiepingen aangepakt hadden, waren wij misschien helemaal niet ingeschakeld”, vertellen archeologen Tim Bellens en Jerry Driesen.

De Dembélé’s ontvingen de stadsarcheologen voor ‘enkele dagen’ onderzoek maar de hoeveelheid en concentratie die werd gevonden zorgden ervoor dat hun verblijf verlengd werd naar enkele maanden. “Het gaat om een afvalput waar honderden 18de-eeuwse voorwerpen in werden gevonden. Vermoedelijk een taverne of hotel voor de hogere klassen want we hebben veel porselein servies en potten en pannen gevonden. Ook enkele glazen voorwerpen zoals een decoratieve olie- en azijnfleshouder, erg uniek om zo’n groot stuk bijna volledig aan te treffen. En er moet ooit ook een kunstenaar gepasseerd zijn want we hebben heel wat beeldhouwwerken in gips gevonden. Uitzonderlijk ook voor die tijd want normaal vergaat dat.”

Historische waarde

De mooiste voorwerpen die werden opgegraven - onder meer porselein, glas en keramiek uit de 18de eeuw - hebben nu een plaatsje gekregen in de lobby en de bar. De familie vond het best uniek om de archeologen over de vloer te krijgen. “We vonden de vertraging niet zo erg. Tenslotte zat de ergste vertraging op het verkrijgen van vergunningen en de renovatiewerken zelf en zijn de archeologische vondsten maar een klein onderdeel geweest. We zijn nu blij dat deze waardevolle zaken zijn bovengekomen en we zullen die ook een mooie plek geven. We hebben ook speciaal een pand gekozen met een historische waarde, met een ziel, dat vonden we belangrijk en dat het dan wat langer duurt om het om te vormen tot hotel nemen we er dan wel bij”, vertelt Assita Dembélé, Mousa's zus.

Het hotel zal worden gerund door Mousa's zus Assita. "Ik had een nagelstudio, dus ik ben helemaal nieuw in deze wereld, maar ik zie het potentieel", zegt ze. "Antwerpen mist high class-hotels om bijvoorbeeld sterren die optreden in het Sportpaleis of op Tomorrowland te slapen te leggen. Een overnachting kost tussen de 385 en 725 euro.