Nieuws Actueel

'Maak natuur geen vijand van boer door Natura 2000'

Op uitnodiging van de CDA-afdelingen Tubbergen en Twenterand spreekt Europarlementariër Annie Schreijer donderdag vanaf 20.00 uur over de problemen rond Natura 2000. De bijeenkomst onder het motto 'Maak natuur geen vijand van boer door Natura 2000' is in zaal Kottink, aan Dorpsstraat 36 in Geesteren.

Van onze redactie 8 februari 2016

Annie Schreijer Charel van Tendeloo

Schreijer en andere CDA-kopstukken bezoeken 's middags bedrijven in Hezingen en nabij de Engbertsdijksvenen in Twenterand die te maken hebben met de gevolgen van Natura 2000.Allerlei eisen Onder de vlag van Natura 2000 en de Vogel- en Habitatrichtlijnen leggen overheden grote claims op landbouwgronden, vindt Schreijer. "De dreigende onteigening leidt tot veel onzekerheid." Zij constateert dat de Nederlandse overheid verder zou gaan dan 'Europa' vraagt. "Ons land legt allerlei eisen op, die niet voorkomen in andere landen. En waarom? Veel mensen en dieren zien liever gras dan moeras."

Strenge aanpakDe 'onnodig strenge aanpak' knelt boeren, overheden, bedrijven en burgers. Schreijer bundelde talloze gevallen in haar recente rapport Land in de knel. Ze vraagt de Europese Unie om meer flexibiliteit in de Vogel- en Habitatrichtlijnen van Natura 2000. Het CDA in het Europarlement stemde onlangs nog tegen extra natuureisen aan de landbouw. Nederland heeft tijdens het EU-voorzitterschap de mogelijkheid een flexibeler uitvoering van richtlijnen te bereiken.

Foto: Charel van Tendeloo