Nieuws Maakindustrie
Maritieme industrie heeft het zwaar, behalve bouwers van superjachten
De maritieme industrie is hard geraakt door de coronacrisis, op één onderdeel na: de bouwers van jachten voor de allerrijksten draaien als een tierelier. Zo bestelde miljardair Jeff Bezos een megazeiljacht (127 meter) bij Oceanco in Alblasserdam.

Een 94 meter lang megajacht van jachtbouwer Feadship van Lent manoeuvreert, onderweg naar de haven van Rotterdam, door de wateren van Alphen aan den Rijn. Foto: Videostill
Minder nieuwbouw, minder reparatiewerk en minder banen. De maritieme industrie in Nederland lijdt zwaar onder de coronacrisis, blijkt uit het jaarverslag van de brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT). Onder de streep hadden de scheepswerven het afgelopen jaar samen 9,5 procent minder omzet dan in 2019, valt te lezen op het AD.
Lees ook: Succes Boskalis slaat over op regio: 'Nederlands trots' spekt kas van tientallen lokale bedrijven
Als een verrassing komen deze cijfers niet. ‘s Lands grootste scheepsbouwers IHC en Damen, met werven in Krimpen aan den IJssel, Schiedam en Rotterdam, zijn allebei aan het reorganiseren.
Wat wel opvalt, is dat de crisis voorbij lijkt te gaan aan de superjachtbouwers, zoals Oceanco in Alblasserdam. Er kwamen in 2020 bij die werven voor 2,15 miljard euro aan orders binnen, ongeveer een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Nog opvallender: de jachten voor de superrijken zijn groter dan ooit. In 2020 zijn er zes verkocht die 80 meter of langer zijn. In 2019 viel slechts één jacht in die categorie. Er staan ook nog eens 15 van die 80 meter-plus-jachten in de orderboeken.
Nederlanders bouwen superjacht Amazon-baas Jeff Bezos (en 'bootje' vriendin)
Superjachtbouwer Oceanco in Alblasserdam gaat het superjacht bouwen van Jeff Bezos, de rijkste man op aarde. Dat schrijft de Amerikaanse auteur Brad Stone in zijn boek Amazon Unbound, over de baas van het online warenhuis dat hij zelf oprichtte. Volgens Stone mag de Alblasserdamse superjachtbouwer een 127 meter lange driemaster bouwen. Details over het uiterlijk van Bezos’ paradepaardje noemt hij niet, maar Stone stelt dat Oceanco’s creatie ‘een van de mooiste zeiljachten gaat worden die er bestaat’.
Naast het megajacht heeft Bezos naar verluidt een tweede, kleiner ‘ondersteuningsjacht’ met een eigen helikopterplatform in gebruik genomen. Dat zou de zakenman nodig hebben voor zijn vriendin, Lauren Sanchez, die helikopterpiloot is. Volgens auteur Stone volgt Bezos zelf inmiddels ook vlieglessen.
Oceanco zelf bevestigt de order niet. Iets dat niet ongebruikelijk is in de wereld van de superrijken op deze planeet. ,,Oceanco hecht veel waarde aan de privacy en vertrouwelijkheid van al onze (potentiële) klanten en geeft daarom geen commentaar op onze al dan niet betrokkenheid bij specifieke projecten.’’
De rijken zijn gevoelig voor duurzaamheid
,,De coronacrisis speelt wel degelijk een rol’’, zegt sectormanager Arnold de Bruijn van NMT. ,,Het hebben van een eigen coronabubbel is een extra argument geworden bij de verkoop van superjachten.’’ Daarnaast lopen de Nederlandse werven voorop in duurzaamheid en de rijken blijken daar gevoelig voor, zegt De Bruijn: ,,Je wilt niet met een zwarte rookpluim naar een natuurgebied varen.’’
Het verder sombere jaarverslag is voor NMT-voorzitter Bas Ort aanleiding om aan te dringen op ‘een krachtig Nederlands en Europees industriebeleid’. Dat betekent volgens hem dat de overheid voor bijvoorbeeld defensieschepen Nederlandse waar koopt en de Europese Unie optreedt tegen oneerlijke concurrentie van Chinese werven.