Nieuws Maakindustrie

Personeelstekort bij maakbedrijven: bikkelen om het werk op tijd af te krijgen

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor stress en omzetverlies op de Wijchense bedrijventerreinen. Drie bedrijven op Bijsterhuizen vertellen hun verhaal.

Menno Pols 21 september 2021

Maakbedrijf dkc chefs culinaar groothandel

Frank Dekkers, Richie Wagener en Twan Wagener (v.l.n.r.) van DKC in de technische ruimte van horecagroothandel Chef's Culinar op bedrijventerrein Bijsterhuizen. Foto: Koen Verheijden

INSTALLATIEBEDRIJF DKC

‘Ik vind die grote installaties gewoon gaaf!’

De aanblik is indrukwekkend, schrijft De Gelderlander. We staan in een van de technische ruimtes van Chef’s Culinar, groothandel in groente, vlees en vis voor de horeca. Het bedrijf heeft een groot aantal koel- en vriesruimtes en de installaties daarvoor zijn aangelegd door het Wijchense bedrijf DKC. Overal zien we geïsoleerde leidingen en vaten, hendels en thermometers. ,,De warmte die vrijkomt bij het koelen wordt weer gebruikt om andere ruimtes te verwarmen’’, legt montageleider Twan Wagener van DKC uit.

DKC is een flink installatiebedrijf met 175 werknemers. Het bouwt onder andere koel- en klimaatbeheersingsinstallaties voor bedrijven, zorginstellingen en bijvoorbeeld complexen met studentenwoningen. Op dit moment is het niet mogelijk om daarvoor voldoende mensen aan te nemen. ,,We hebben 25 vacatures’’, zegt algemeen directeur Frank Dekkers. Bij grote projecten worden er mensen ingeleend, op tijdelijke basis aangenomen. ,,Dat inlenen gaat nu ook heel moeilijk’’, zegt Wagener. ,,Het geeft altijd druk. We moeten dit project bij Chef’s Culinar binnenkort opleveren en we moeten er hard aan trekken om het op tijd af te krijgen.’’

‘Je moet ook nadenken, tekenen, ontwerpen’

Er kiezen te weinig jongeren voor de techniek. Dat komt omdat ze een verkeerd beeld hebben van het vak, stelt Dekkers. ,,Ze denken dat het alleen maar werken met je handen is. Maar je moet ook nadenken, tekenen, ontwerpen. Het is een hartstikke mooi vak en je bent verzekerd van een baan als je voor techniek kiest.’’

Lees ook: Personeel gezocht: uitzendplatform Youbahn wil ondernemer alternatief bieden

Richie Wagener (22), de zoon van Twan, treedt in de voetsporen van zijn vader. Hij werkt ook bij DKC. ,,Ik ken het werk natuurlijk via pap. Oké, je moet vroeg opstaan, want waar we ook werken in het land, we beginnen altijd om zeven uur. Maar het is heel gevarieerd werk, je kunt doorgroeien en ik mag niet klagen over het salaris. En ik vind die grote installaties gewoon gaaf!’’

Het gebrek aan personeel leidt er toe dat DKC soms opdrachten laat lopen. ,,Ik kijk ook naar wat mijn mensen aankunnen’’, zegt Dekkers. ,,Ik wil niet dat ze met een burn-out thuis komen te zitten.’’

Lees ook: Hoog ziekteverzuim en veel burn-outs? Een bedrijfsopsteller kan helpen

MAALTIJDLEVERANCIER HOLLAND FOOD SERVICE

‘Gebrek aan personeel zet een rem op de groei’

Holland Food Service levert maaltijden en ingrediënten aan zorginstellingen in bijna heel Nederland. Het bedrijf heeft tweehonderd medewerkers in dienst en voorziet dagelijks dertigduizend mensen van een maaltijd.

,,We hebben op dit moment tien vacatures’’, zegt financieel directeur Roy Janssen. ,,Het gaat om chauffeurs en om ongeschoold werk: groente snijden, eten in bakjes doen en bestellingen klaarmaken. Voor ongeschoold werk zijn ook erg moeilijk mensen te vinden.’’

,,In de zomer, als vaste medewerkers vakantie hebben, huren we altijd studenten en uitzendkrachten in. Dit jaar ging dat heel moeizaam. Maar geen maaltijden leveren is geen optie. Dus gingen we helemaal terug naar de basis: de maaltijden maken. Al het andere valt weg. Iets leuks doen met een klant bijvoorbeeld, kan dan niet.’’

''Het gebrek aan personeel knaagt ook aan mij. Ik wil niet te veel bezig zijn met de vraag of het allemaal wel lukt"

Roy Janssen, financieel directeur Holland Food Service

‘Het gebrek aan personeel knaagt ook aan mij’

Janssen: ,,Om mensen aan te trekken zijn de arbeidsvoorwaarden verbeterd. Het salaris voor jongeren is bijvoorbeeld omhoog gegaan. Het gebrek aan personeel knaagt ook aan mij. Ik wil niet te veel bezig zijn met de vraag of het allemaal wel lukt. Gelukkig zijn we een echt familiebedrijf en is de betrokkenheid bij de werknemers groot.’’

Holland Food Service groeit. Naast de bestaande behuizing van 5000 vierkante meter wordt een nieuwe hal gebouwd van de helft van dat oppervlak. ,,We hebben al grond gekocht voor toekomstige uitbreidingen’’, zegt Janssen. ,,We gaan uit van 10 procent groei per jaar. Qua markt is die groei mogelijk, maar het gebrek aan personeel zet er een rem op. En dat wil je niet.’’

Lees ook: Personeelstekort: deze bekende bioscoop gaat twee weken dicht

CLS LED, FABRIKANT VAN LEDVERLICHTING

‘Het is een luxeprobleem, maar het levert wel stress op’

CLS LED maakt led-verlichtingsarmaturen, van enkele lampen tot installaties met tweeduizend leds. Ze worden wereldwijd toegepast, van pretpark De Efteling tot een moskee in Koeweit. Het bedrijf heeft dertig mensen in dienst en vier vacatures.

,,We hebben technische specialisten en mensen die in de productie werken’’, zegt commercieel directeur Jasper te Selle. ,,Voor die laatste groep is een mbo-opleiding in de techniek voldoende. Maar er solliciteren vrijwel nooit mensen met een technische achtergrond. Dat betekent dat we ze zelf moeten opleiden. En dan duurt het geen drie maanden voor ze volledig inzetbaar zijn, maar soms wel een jaar.’’

,,Dit voorjaar hadden we het erg druk. Maar we willen geen nee verkopen. Dus gingen de mensen van het ontwikkelteam bijspringen in de productie. Dan worden er dus geen nieuwe producten ontwikkeld. Het is een luxeprobleem, we hebben een volle orderportefeuille. Maar het levert wel stress op. We proberen het werk nu anders te organiseren, zodat we met minder mensen dezelfde omzet kunnen maken.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws