Nieuws Maakindustrie

Piepjonge ondernemer Simon (19) succesvol met meubels van pallets

Terwijl half Nederland op het strand ligt te zonnen, richt Simon Filius (19) uit Zalk zijn eigen bedrijf op. Van houten pallets maakt hij meubels voor in huis. We gingen bij de jonge ondernemer langs.

Jasper van Loo (De Stentor) 22 augustus 2020

Simon Filius palletten jonge ondernemer

Simon Filius (19) is de winnaar van ZomerOndernemer IJsseldelta 2020. Foto: Siem den Boer

Waarom heb je deze zomer niet aan het strand gelegen, maar heb je een eigen onderneming opgestart?

,,Ik wilde sowieso met een eigen bedrijf beginnen en deze zomer kwam het goed uit. Vanwege corona kon ik toch geen verre reis maken. Ik had genoeg tijd om met een bedrijf te beginnen. Ik maak tafels, boekenkasten en wijnrekken van pallets. Als iemand bijvoorbeeld een bar van een pallet wil, kan ik dat ook maken. Ik koop de pallets in, schuur ze en doe er eventueel lak op. Ik kan kleuren toevoegen en daarmee onderscheid ik mij van anderen'', aldus Filius in De Stentor.

''Wat mij vooral aantrekt in het ondernemerschap is de vrijheid en zelfstandigheid. Je moet dingen zelf uitzoeken en je kunt zelf werktijden bepalen''

Simon Filius, ondernemer

Ben je niet te jong om al een eigen bedrijf te hebben?

,,Als je ergens geïnteresseerd in bent en er genoeg tijd in wil steken kan het zeker. Er komen veel nieuwe dingen op je af en dat kost tijd. Het is belangrijk dat je serieus bent en zaken zoals administratie meteen goed aanpakt. Wat mij vooral aantrekt in het ondernemerschap is de vrijheid en zelfstandigheid. Je moet dingen zelf uitzoeken en je kunt zelf werktijden bepalen. Het is leuk om steeds nieuwe dingen te leren.”

Hoe ben je op het idee gekomen om van pallets meubels te maken?

,,Ik zag toen ik zestien was op mijn middelbare school de Groene Welle in Zwolle pallets liggen waar niks mee gedaan werd. Ik ben maar begonnen met het opknappen en maken van meubels. Die ben ik gaan verkopen via Marktplaats. Dat ging erg goed. Ik had twee andere ideeën voor ZomerOndernemer. Het is belangrijk om als ondernemer een plan B en C te hebben. Ik doe een groenopleiding en wilde zaad voor tuinen gaan verkopen waar bijen op af komen. Ook had ik plannen om met anderen een bedrijf voor kerstpakketten te starten. Het was toch niet helemaal mijn ding en het kwam niet goed op gang. Ik besloot weer meubels te maken van pallets. Binnen een week had ik een bedrijf en webshop.”

''Als het goed loopt hoop ik over een half jaar wel een werknemer voor het bedrijf Perfect Pallet te hebben''

Simon Filius, ondernemer

Gaat de verkoop goed?

,,Twee weken geleden ben ik begonnen, nu heb ik al twee ladingen met pallets opgehaald. Daarvan kan ik zes tot acht meubels van maken. Deze zijn allemaal al verkocht. Mensen vinden het leuk, ze zien dit niet elke dag en een product wordt hergebruikt. Dat is nu helemaal hot. Daarom heb ik ook gewonnen. Ik woon nog bij mijn ouders en zelf hebben we ook meubels van pallets staan; een meubel voor de televisie en we hebben twee bedden van pallets. Ik heb zelf een hokje waar ik de meubels maak, daar kan ik helemaal mijn gang gaan.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

,,Als het goed loopt hoop ik over een half jaar wel een werknemer voor het bedrijf Perfect Pallet te hebben. Ik werk nu nog in de horeca in Zwolle, maar ik wil de bijbaan wel gaan opzeggen. Ik doe nu een hoveniersopleiding aan het Zone.college in Zwolle. Ik wil de opleiding komend jaar afronden, maar ik ga er niets mee doen. Ik wil verder als ondernemer. Ik hoop over een aantal maanden nog een andere onderneming te starten, het is iets met het verhuur van zaken. Mijn vader heeft een eigen onderneming en de vader van mijn vriendin ook. Dat ondernemen bevalt mij ook wel.”

Lees ook: Deze ondernemers maken hun limoncello op historische plek

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.