Nieuws Maakindustrie
Broers Teun en Joep runnen vulpennenfabriekje: 'Een handgemaakte vulpen is als een sjiek horloge’
Ontwerpen, snijden, schuren, polijsten. In elke handgemaakte vulpen van de broers Teun en Joep Prinsen zit uren werk en veel aandacht voor detail. Naast hun studie runnen ze in Best hun eigen ‘fabriekje', Giants’ Pens.

Teun (rechts) en Joep Prinsen in hun ‘vulpennenfabriekje’ in het Brabantse Best. Foto's: ED - Kees Martens/DCI Media
Waar die bedrijfsnaam Giants’ Pens vandaan komt, is bij het zien van de twee in één oogopslag duidelijk. Teun en Joep zijn letterlijk ‘reuzen’ van kerels. Twee meter, meet de eerstgenoemde naar eigen zeggen. Al wordt hij daarbij plagerig in de rede gevallen door zijn jongere, maar nét iets langere broer. ,,Nou, 1 meter 99-en-eenhalf, toch eigenlijk?”, klinkt het lachend. ,,Ik ben zelf 2 meter 5.”
Het ‘pennendraaien’ - zoals ze het zelf noemen - werd geboren uit een uit de hand gelopen hobby van Teun (23). Vanwege reuma begon hij op jonge leeftijd op school al met het schrijven met vulpen in plaats van potlood. ,,M'n eerste zie ik nog zo voor me: een Lamy Safari met zwarte glossy afwerking. Prachtig. Daar is de liefde mee begonnen”, vertelt hij tegen het Eindhovens Dagblad. ,,Inmiddels heb ik een collectie van tussen de tachtig en de negentig vulpennen. En maken we ze dus zelf.”
Giants' fabriceerde inmiddels tweehonderd handgemaakte pennen
Giants' bestaat ruim een jaar en fabriceerde inmiddels meer dan tweehonderd handgemaakte pennen, voor binnen- en buitenland. Het prijskaartje? Meestal ergens tussen de 150 en 250 euro per stuk. ,,We richten ons met name op verzamelaars en liefhebbers. Voor hen is een vulpen te vergelijken met een goede whisky. Of beter nog, een sjiek horloge”, zegt Teun. ,,Vroeger was het ook echt een fashion statement. En keken mensen als je je vulpen uit je binnenzak haalde: ‘Met welke schrijf je?’ Eigenlijk wel jammer, dat dat niet meer zo is.”
In het Bestse ‘pennenfabriekje’ in het C’Park Bata worden de pennen van begin tot eind ontworpen én gemaakt, met uitzondering van de penpuntjes. ,,Dat is redelijk uniek. De meeste makers in Nederland gebruiken standaard ‘kits’ met voorgemaakte onderdelen”, zegt Joep (20). ,,Wij kunnen in principe alles qua formaat, gewicht, vorm. De echte liefhebber komt vaak bij ons met een hele concrete vraag. Een verschil van een paar millimeter of een paar gram voel je al.” Teun, ter aanvulling: ,,We werken met plastic, maar ook met metaal en met hout. Of een combinatie daarvan in één vulpen. Zelfs een werkende pen van een paar meter lang is mogelijk, in theorie.”
"En als het soms knettert, werkt het tussen ook zoals bij wel meer broers: ‘Wanneer het botst, is het daarna meteen ook weer goed’.”
Het maakproces begint met het kiezen van de juiste pigmenten, die worden toegevoegd aan edelhars. De ‘staaf’ die dat oplevert, wordt op de metaal- en/of houtdraaibank met de hand bewerkt. Daarna volgt vooral veel schuren, polijsten en het maken van de schroefdraad. ,,Belangrijk voor de feel van een pen”, aldus Teun. ,,Naast lekker schrijven, moet ‘ie ook goed in de hand liggen.”
Soms wordt er aan één pen tot wel twintig uur besteed. De broers vullen elkaar daarbij goed aan, zo klinkt het. ,,Ik ben meer van het ‘veel, snel en consistent’. M’n broer is van de kleine, fijne details. Het precisiewerk”, stelt Teun. ,,En als het soms knettert, werkt het tussen ook zoals bij wel meer broers: ‘Wanneer het botst, is het daarna meteen ook weer goed’.”
De broers Teun (rechts) en Joep Prinsen maken met hun Giants’ Pens handgemaakte vulpennen voor binnen- en buitenland.
Hun professionele werkplaats in het voormalige Bataschoenencomplex aan het Europaplein - in het zogeheten ‘Gebouw 32' zitten tal van ambachtelijke bedrijfjes - is niet te vergelijken met waar ze hun allereerste stappen zetten in het vak: in het schuurtje achter het studentenhuis van Teun. ,,Zonder raam, met een gammel dak”, grapt Joep. ,,Wat dat betreft zijn we van ver gekomen. Het gaat goed met de zaken.”
Studeren en doorgaan met maken van handgemaakte vulpennen
De twee zijn nog altijd studenten. Teun zit in zijn laatste jaar ‘Scheikunde’ aan de TU in Eindhoven. Joep begint volgend studiejaar aan die universiteit met een opleiding biomedische techniek. Wat dat voor de komende jaren betekent voor Giants’ Pens, is nog niet helemaal duidelijk. ,,Misschien komt er op een gegeven moment wel een groot bedrijf, waarin we op kunnen gaan", zo droomt Joep hardop.
Teun stelt na zijn afstuderen het ‘pennendraaien’ sowieso niet vaarwel te zullen zeggen. ,,Straks veertig uur voor m'n werk in een lab gaan staan, zie ik niet zitten”, zegt hij. ,,Wat dat betreft lijkt het me een heerlijke combinatie om af en toe hier bezig te blijven. Die liefde voor handgemaakte pennen, die gaat niet zo snel weg. Het is onze passie geworden.”