Ouderen een borreltje laten drinken in een verzorgingshuis, daarover is geen discussie, stelt Kevin van der Toorren, bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Maassluis. "Laat die mensen op hun oude dag hun gang gaan", klinkt het nuchter. "Maar sportverenigingen die nu doordeweeks tot 01.00 uur en in het weekend zelfs tot 02.00 uur alcohol mogen schenken, dat stuit ons tegen de borst. Wij juichen concurrentie toe, maar dan moet het wel op een eerlijke manier. Nu worden sportclubs, die subsidie krijgen, gelijkgesteld met horeca-ondernemers die geld moeten verdienen."
Want met de verruiming van de Drank- en Horecaverordening die het Maassluise stadsbestuur voorstelt, mogen de paracommerciële instellingen, zoals sportclubs, straks langer doorschenken.
Onder drukVan der Toorrren: "Dat betekent in de praktijk dat bezoekers van een sportkantine de lokale horeca links laten liggen. Logisch, want daar kost een biertje slechts 1,50 euro. Maassluis krijgt er op deze manier straks zo'n 8 à 9 horecazaken bij, dan kunnen wij wel sluiten."
Ook wijzen de ondernemers in hun zienswijze op het ondernemersklimaat (en dus ook de horeca) in Maassluis dat al onder druk staat. Zij vrezen voor een tweede Schiedamse Hoogstraat, waar bijna de helft van de zaken leegstaat.
ComazuipersOok is er angst voor het toenemende alcoholgebruik onder de jeugd. "Het aantal comazuipers is weer aan het toenemen. Ook in Maassluis, zo kregen wij onlangs tijdens een overleg met de politie te horen. Het verruimen van de schenktijden past niet in de maatschappelijke bewustwording van de gevaren van alcohol."
Tot en met 5 augustus kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingediend tegen het concept Drank- en Horecaverordening. "Daarna komen de resultaten zo snel mogelijk in de collegevergadering aan de orde. Planning is om de aanpassingen in september in de raad te bespreken", aldus een woordvoerder.