Nieuws Actueel
Made via kuiken op ons bord

Velen gruwen van krioelende maden, sappige wormen en kriebelige beestjes die als lekkernij worden voorgeschoteld. Maar over niet al te lange tijd eten we de olie van de larven van de zwarte soldatenvlieg ongemerkt als we onze tanden in een malse kippenbout zetten, meldt het Brabants Dagblad.
Coppens Diervoeding in Helmond staat in de startblokken om vleeskuikenboeren in de regio te bevoorraden met voer met daarin de olie van gemalen vliegenlarven. Een primeur in de diervoederbranche.
Het wachten is op de Dongense fabrikant Protix. "Naar verwachting hebben ze daar over een paar weken hun nieuwe fabriek op stoom om genoeg larven te persen en de olie eruit te halen. Dan kunnen we gaan mengen. In een later stadium willen we ook vliegenmaden verwerken in biggenvoer." Aan het woord is Antoine van Loon, verkoopdirecteur van het Helmondse bedrijf.
Kippen die maden eten, is dat raar? "Als de dieren los buiten lopen, pikken ze ook een vliegje of wormpje mee. Insecten staan eigenlijk op het oerdieet van de kip en het varken."
Met name kuikens en biggen blijken veel baat te hebben bij de insectenolie. Dat komt onder andere omdat er laurinezuur in zit, een stof die baby's ook via moedermelk binnenkrijgen. "Hierdoor krijgen de dieren een betere start. Dat betekent uiteindelijk ook dat ze minder antibiotica nodig hebben, iets waar we als veehouderijsector al hard aan werken", benadrukt Van Loon.
DuurzamerHet gebruik van de insectenolie maakt de diervoedermarkt ook een stuk duurzamer. Zo is straks minder soja- en palmolie nodig. Bovendien leven de larven van de zwarte soldatenvlieg van organisch afval. "Dat kunnen bijvoorbeeld plantenresten van een tomatenkwekerij zijn. Zelfs van mest kunnen ze leven, maar dat staat de wet niet toe."
Er zitten wat dat betreft wel meer vreemde haken en ogen aan de Nederlandse en Brusselse wetgeving. Zo krijgt het vleeskuiken met Coppensvoer vooralsnog geen Beter Levenkeurmerk van de Dierenbescherming. "Omdat de larven procesmatig verwerkt worden. Als we de kuikens levende insecten hadden gegeven, stond er wel minimaal een ster op de verpakking. Ook mogen we nu alleen de olie gebruiken. De eiwitresten van de maden gaan vooralsnog naar de makers van honden- en kattenvoeding. Maar dit is allemaal een kwestie van tijd. Uiteindelijk hakken ze in Brussel een knoop door over het gebruik van insectenolie. Over visolie moesten ze eerst ook even nadenken."
BelevingOf de consument zelf kan ontdekken of zijn kuiken of big groot is geworden door het eten van insectenolie, is nog onduidelijk. Slachterijen hebben volgens
Van Loon volop interesse in de gezondere vleeskuikens. Het is de vraag of op het label moet komen dat de dieren larvenolie hebben gegeten. "Je proeft er niets van, maar het gaat om de beleving."