Nieuws Actueel

Maker ChatGPT vertrekt mogelijk uit EU bij te strenge regels

OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, zou kunnen overwegen om de Europese Unie te verlaten als het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman gezegd tegen persbureau Reuters. "Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel reguleren, maar we hebben gehoord dat dit zal worden teruggetrokken", verklaarde Altman. "Ze praten er nog steeds over", benadrukte hij daarbij.

ANP 25 mei 2023

ANP250523067 1

ChatGPT gebruikt AI om logisch klinkende teksten te schrijven. In korte tijd baarde het systeem veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van werk van mensen. De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor de baanbrekende techniek, die veel belooft maar ook grote zorgen baart. Uitwassen van AI zoals de Chinese burgervolgsystemen waarmee gedrag wordt beloond en gestraft, mogen wat Brussel betreft bijvoorbeeld de EU niet inkomen.

Europarlementariërs bereikten eerder deze maand een overeenstemming over het ontwerp van de nieuwe wet. Maar daarmee is deze er nog niet. Er moet nog worden gedebatteerd tussen de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om de laatste details uit te werken. "Er is zoveel dat ze zouden kunnen doen", benadrukt Altman. Hij noemt als voorbeeld dat de definitie nog wat aangepast zou kunnen worden van AI-systemen voor algemene doeleinden. "Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan", aldus de OpenAI-topman.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws