Nieuws Actueel

Manege uit as herrezen

Nieuwe eigenaars, nog meer paarden én een ster erbij. Manege De Mustang in Zuid-Beijerland is definitief uit de as herrezen. Het faillissement dat luttele jaren terug nog dreigde, lijkt voorgoed te zijn afgewend, meldt het AD.

Claudia Langedoen | Foto: Fred Libochant 24 februari 2016

Mange Failliet

Bijna twee jaar staan Lennard Bouwman (37) en Marjanne Snoek (25) aan het roer van de manege. Tig verbouwingen en twee kinderen van 1 en 2 jaar verder staat hun levenswerk als een huis. De vierde manege-ster die zij onlangs ontvingen, is dan ook de kroon op hun werk.

"In mei 2014 zijn we hier gekomen en sindsdien zijn we vrijwel continu aan het verbouwen geweest", vertelt Lennard Bouwman. "De stallen zijn vernieuwd. Er is een wasplaats met warm en koud water aangelegd. We hebben een nieuwe stapmolen, de bestrating is aangepast. En we hebben nu ook een solarium waar paarden die hebben gezweet onder infrarood stralen kunnen afkoelen."

Ook zijn er nieuwe dieren aangeschaft waardoor het totale aantal paarden van 50 naar 65 werd uitgebreid. Een groot aantal dieren was behoorlijk op leeftijd geraakt en is vervangen. En de paarden die erbij kwamen, hadden een carrière in de subtop achter de rug. "Ruiters kunnen dus op een hoger niveau trainen." Tegelijkertijd is het aanbod flink uitgebreid met kinderfeestjes, ponykampen, wedstrijden en feesten. Ook handelt de manege in paarden en worden er paarden getraind.

FaillissementDe in 1971 opgerichte manege floreerde decennialang goed. Maar rond 2011 werden de financiële problemen waarmee de rijschool al enige tijd kampte, steeds groter. Een faillissement leek onafwendbaar. Totdat agrariër Teun de Jongh uit Zuid-Beijerland de nieuwe pachter werd en de boel uit het slop wilde trekken. Dat Lennard Bouwman en Marjanne Snoek na enkele jaren de manege overnamen nadat De Jongh zich terugtrok, was een logische keuze. Het onroerend goed is eigendom van de vader van Marjanne.

"De heer De Jongh moest het doen met allemaal betaald personeel, dat was niet te doen. Marjanne en ik stapten er graag in. Ik zit al 20 jaar in de paardensport en runde op dat moment nog een bedrijf elders in het dorp waarbij ik wilde paarden zadelmak maakte. Toevallig liep mijn pachtovereenkomst af."

Het stel is zeven dagen per week present op de manege en werkt keihard. En de volgende generatie? Die krijgt de liefde voor paarden met de paplepel ingegoten. Dochters Emma (2) en Liske (1) zijn ook dagelijks op de manege. Lennard Bouwman: "Emma rijdt zelfs al paard! Er staat een oudere pony waarmee ze rondstapt met vaak een roze cap op haar hoofd."