Nieuws Actueel

Markinks zweren bij het oude ambacht stofferen

Ze verafschuwen de wegwerpcultuur. En de beleving waarmee een oude fauteuil wordt opgelapt is bijzonder. Willy Markink (67) doet sinds 1989 niet anders.

André Scheffers 15 februari 2016

Fam Markink Frans Nikkels

Zoon Herbert is in zijn voetsporen getreden en leidt het bedrijf nu met evenveel bezieling als zijn vader. Steun en toeverlaat moeder Lidy naait kussens en overtrekken. Zo gaat het al jaren. "Echt vakwerk sterft niet uit", weet Markink. "Er zijn nog genoeg mensen die hun fijne luie stoel of het complete bankstel graag laten overtrekken. Waarom? Omdat ze er misschien ooit veel geld voor hebben betaald en de bank nog in uitstekende staat verkeert. De basis van echte kwaliteitsmeubelen gaat vaak langer dan een leven mee. En als de constructie wat sleet vertoont, herstellen we die ook. Dan begint het meubelstuk aan een tweede leven en voor veel minder dan er ooit voor is betaald ."

In de werkplaats is Herbert bezig veren van eetstoelzittingen met elkaar te verbinden. Hier wordt een set oude houten tafelstoelen gerestaureerd. "Het zijn kleine dingen die het zitcomfort verbeteren. Verbind je de veren niet, dan wiebel je op zo'n stoel."

Tweede generatieHerbert is de tweede generatie die het bedrijf leidt. Markink Stoffeerderij en Woninginrichting bestaat 27 jaar en is ontstaan toen Willy Markink de stoute schoenen aantrok en ondanks problemen met zijn heupen voor zichzelf begon. "Door die heupen kwam ik in de sociale werkvoorziening terecht. Je doet daar echt goed werk, maar tegelijkertijd met het gevoel dat je van de samenleving trekt. Daar was ik helemaal klaar mee. In die werkvoorziening deed ik van alles met meubels en dat vond ik zo mooi dat ik in Deventer een opleiding ben gaan volgen voor meubelmaker/stoffeerder. Daarna begonnen we in een schuurtje achter ons huis aan de Geukerdijk in het klein."

DoorzettingsvermogenBekenden van Markink roemen zijn doorzettingsvermogen. Die heupen bleven tegenspartelen, maar kregen de ondernemer nooit op de knieën. Regelmatig moet ie even plat om het lijf rust te gunnen. Toch wist Markink zijn bedrijf uit te bouwen tot een moderne stoffeerderij waar meubels van eigen fabricaat uit de werkplaats komen. Handgemaakt in Haaksbergen. "Dankzij het stofferen raakten we al snel op het pad van de complete woninginrichting", aldus vader en zoon Markink. Ze tonen een hele collectie gordijnstoffen en vloersystemen in de meubeltoonzaal.

ContrastHet contrast in het pand aan de M.A. de Ruijterstraat is groot. Het oude ambacht van een stoel stofferen en het leggen van een moderne pvc-vloer gaan samen. De Markinks hadden ook last van de crisis en zagen het aantal opdrachten afnemen. Inmiddels komen ze weer om in het werk. "De consument heeft dingen uitgesteld. Dat kun je merken aan de staat van meubels die we krijgen voor restauratie. Ze zijn er door de bank genomen slechter aan toe dan voorheen. Daar kun je uit opmaken dat mensen het hebben laten liggen. Het overtrekken van een stoel of bank is uiteindelijk luxe. En nu zie je weer dat mensen het van de zolder halen en er weer een paar cent voor over hebben."

ConcurrentieWaar de detailhandel over de volle breedte gebukt gaat onder moordende concurrentie en ook de meubelbranche een vechtmarkt is, peddelt Markink vrolijk voort. "Concurrenten in de vorm van een bedrijf als dat van ons, zijn er niet veel meer", weet Herbert. "Dan moet het al komen van meubelmakers die het vak beheersen en het er thuis een beetje bij doen. Het ambacht van stoffeerder en meubelmaker kan bestaan omdat er altijd mensen zijn die goed reparatiewerk verwachten. Er staat een camper achter de zaak die we stofferen. Dat moest goed gebeuren en dan zetten ze zo'n ding hier neer."

Foto: Familie Markink (Frans Nikkels)