Nieuws Actueel
Marks & Spencer sluit Nederlandse vestigingen
Brexit heeft een nieuw slachtoffer gemaakt. Warenhuis Marks & Spencer sluit vrijwel alle eigen vestigingen op het Europese vasteland, waaronder de vestigingen in Amsterdam en Den Haag. Dat schrijft Het Parool.

Dat wordt een kale kerst voor fans van de voorverpakte Angelsaksische keuken. Waar halen ze nu hun christmas pudding vandaan? En hoe maken ze in het vervolg 's ochtends een 'full English' zonder bangers en blackpudding of eigen pubfood met diepvries-pie's en huismerkcider?
FeestdagenNa drie jaar sluit het enige Britse warenhuis in Amsterdam de deuren. Marks & Spencer verkocht er vooral levensmiddelen, aangevuld met wat mode. Wanneer de winkels dicht gaan, is nog niet bekend; waarschijnlijk worden de lucratieve feestdagen nog wel even meegepakt.
Voor de 160 Nederlandse winkelmedewerkers die vanochtend zijn ingelicht, komt een afvloeiingsregeling.
Voorpost in AmsterdamDe winkel in de Kalvertoren was een voorpost voor een volwaardig warenhuis in Amsterdam waar mode, verzorgingsproducten en huishoudspul de hoofdmoot moesten vormen. Maar het zal allemaal niet gebeuren "Sinds de terugkeer van Marks & Spencer naar Nederland is het niet gelukt de formule succesvol te maken," zegt een woordvoerder van het warenhuis. In 2015-2016 leed het bedrijf in Nederland een verlies van 2,9 miljoen pond (3,9 miljoen euro).
SnelwegsupermarktenEr zat ook geen schot in de zaak. Een jaar geleden sloot Marks & Spencer al zes snelwegsupermarkten die het in 2014 bij pompstations van BP had geopend, 'omdat Nederlanders niet toe zijn aan boodschappen langs de snelweg.' Daar denkt Albert Heijn anders over, want die heeft onlangs zes AH to Go's bij BP-stations geopend.
AfgetroefdMarks & Spencers bleek ook niet in staat in het gat te springen dat V&D met zijn faillissement achterliet. Het liet zich aftroeven door het Canadese Hudson's Bay dat aan het Rokin een uithangbordwinkel aankondigde pal naast de beoogde Marks & Spencer.
UitkopenNu blijkt dat de Britten zich hebben laten uitkopen door de Canadezen, die alle ruimte in het nieuwbouwpand claimden en niet naast een concurrent wilden zitten. "We hebben een bod gekregen dat we niet konden afslaan."
Nederlandse topmanHet is de tweede keer dat Marks & Spencer zich hier aan dezelfde steen stoot. In 2001 trok het bedrijf zich ook al uit Nederland terug waarbij het in 1992 geopende warenhuis aan de Kalverstraat sneuvelde. In 2013 keerde het merk terug als onderdeel van een internationale aanval onder de toenmalige Nederlandse topman Marc Bolland. Toen die begin dit jaar het veld moest ruimen, was dat een duidelijk teken aan de wand.
Rode cijfersDe tegenslag in Nederland is exemplarisch voor heel Europa, waar 'Marks and Sparks' 53 eigen zaken uitbaat. Ze zitten al vijf jaar in de rode cijfers - vorig jaar omgerekend 61 miljoen euro op een omzet van 232 miljoen. "In de meeste landen zijn de vooruitzichten niet best," zegt de woordvoerder. "En er zat ook geen verandering in."
BrexitVolgens het bedrijf speelt het Britse vertrek uit de EU geen rol; de internationale activiteiten stonden al ter discussie. Maar door de enorme Brexitval van het pond ten opzichte van de euro is het nog onrendabeler geworden om producten die in ponden bij leveranciers zijn besteld door de consument in euro's te laten afrekenen.
Het bedrijf trekt nu tussen de 170 en 225 miljoen euro uit voor het vertrek van het continent. Wel blijven 268 zelfstandige vestigingen open.
ZalandoOok blijft het bedrijf met zijn de Nederlandse website actief en handhaaft het de samenwerking met Zalando. Maar in beide gevallen gaat het alleen om mode. De liefhebber van instant fish-and-chips moet zijn heil elders zoeken.
Gerelateerde artikelen
Dit is het geheim achter het succes van Hudson's Bay